Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

 
Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Μ.Ε.Τ.Η.), είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε το Μάϊο του 2000 από τον κ. Kώστα Σχιζάκη. Περιλαμβάνει τη συλλογή του ιδρυτή του, η οποία ξεκίνησε από μεράκι, σαν χόμπι. «Στην αρχή δύο δώρα, ύστερα μία αγορά και αμέσως μετά άρχισα να στολίζω τον τοίχο απέναντι από το τραπεζάκι όπου έπινα τον καφέ. Οταν γέμιζε ο ένας τοίχος, άλλαζα θέση στο τραπεζάκι, για να γεμίσω τον άλλο. Κι όταν γέμισαν όλοι και δεν περίσσευε τίποτα, τότε είχε φτιαχτεί ένας καλός πυρήνας που ζήταγε μια ιδιαίτερη μεταχείριση» λέει ο κ. Σχιζάκης.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον ιστότοπο του μουσείου http://www.heraklionvisualarts.gr "Φιλοδοξεί να είναι ένας τόπος φιλόξενος σε κάθε πολίτη, χώρος συγκέντρωσης και γόνιμης συνδιαλλαγής δημιουργών, φιλότεχνων αλλά και φίλων, χώρος ανάπτυξης πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας και ομοψυχίας, αλλά και πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζονται: η διοργάνωση επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνέδρια, συναυλίες, σεμινάρια, εκδόσεις, ενώ ο χώρος θα προσφέρεται για εκθέσεις εικαστικών τεχνών, ανταλλαγές συλλογών, συνεργασίες με άλλα ιδιωτικά ή κρατικά μουσεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο".

 

Το Μουσείο φιλοξενεί κυρίως έργα κρητών καλλιτεχνών, καλλιτεχνών που έζησαν στην Κρήτη ή μαθήτευσαν κοντά σε Κρήτες. «Εκλεισα τα αφτιά μου σε ό,τι μου προσέφεραν όσοι είχαν πάρει χαμπάρι του "χούι" μου κι άρχισα εγώ να ζητώ και να συζητώ με τους καλλιτέχνες του τόπου μου. Δεν μετάνιωσα». Εδώ συναντάμε και έργα νεοελλήνων και ξένων δημιουργών που εκτέθηκαν σε αίθουσες τέχνης του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου με θέμα όψεις της Κρήτης, αλλά και έργα που σχετίζονται με ένα καλλιτεχνικό συμβάν που έγινε στο Ηράκλειο, όπως το τμήμα ενός σκηνικού φιλοτεχνημένου για έναν μουσικό Αύγουστο. 
 
Πενήντα τέσσερις εικαστικοί συμμετέχουν στη συλλογή που καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από τη δεκαετία του '30 ως σήμερα. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης κυρία Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, τα εκτιθέμενα έργα συνθέτουν κάποιες γενικές ενότητες. Τοπιογραφίες, θαλασσογραφίες και ζωγραφικές αποδόσεις σπιτιών των Νίκου Βισκαδουράκη, Στέλλας Κουκουλάκη, Νίκου Φωτάκη, Ευάγγελου Μαρκογιαννάκη κ.ά. Υπαιθρισμός με δημιουργίες των Θωμά Φανουράκη, Μανώλη Φραγκιαδάκη και Βασίλη Γρατσία. Φύση, που υμνείται από τον Δημήτρη Αρμακόλα, τον Αριστείδη Βλάσση, τον Γιάννη Μιγάδη και τον Τάκη Σιδέρη. Νεκρή φύση με έργα των Βασίλη Σταύρου, Λευτέρη Κανακάκη και Θωμά Παπαδοπεράκη. Γυναίκα, ερωμένη, μούσα, μοντέλο, αφορμή, όπως τη φαντάστηκαν ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Βασίλης Σπεράντζας, ο Παύλος Μοσχίδης, ο Μιχάλης Δουκουμετζάκης και ο Λευτέρης Κανακάκης. Χιούμορ που εκπροσωπούν ο Δημήτρης Τζάνης, ο Νίκος Μόσχος και ο Γιάννης Ανδρεαδάκης. 
 

Το έργο με το οποίο εγκαινίασε τη συλλεκτική του δραστηριότητα ο Κωστής Σχιζάκης ήταν το χαρακτικό «Αιώνιος» από τη σειρά «Τα δέντρα θ' ανθίσουν ξανά» του Τάσσου. Η αγάπη του Σχιζάκη για τη χαρακτική και τις διάφορες τεχνικές της (οξυγραφία, χαλκογραφία, ξυλογραφία) θα τον κάνει να εμπλουτίσει τη συλλογή του με έργα της Αριστέας Κριτσωτάκη, του Μανόλη Αποστολάκη, του Γιάννη Παπαδάκη και της Μαριάννας Ξενάκη. Η λιθογραφία αντιπροσωπεύεται από τον Παύλο Μοσχίδη και η μεταξοτυπία από τον Γιάννη Παρμακέλη, με τα έργα-μηνύματα «Μάρτυρες και θύματα και Πρωτομαγιά». Το ενδιαφέρον του συλλέκτη για την αφετηρία της δημιουργικής διαδικασίας τον οδήγησε στη συγκέντρωση σχεδίων και μελετών, από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά του Γεωργίου Μανουσάκη, του Γιάννη Μιγάδη και της Ασπασίας Παπαδοπεράκη. 
 «Σύγχρονη τέχνη: Μια ματιά στο εικαστικό τοπίο της Κρήτης...» - Φωτογραφία 2
Κωνσταντίνος Μαλέας, Μιχαήλ Οικονόμου, Ευάγγελος Μαρκογιαννάκης, Αλέξης Ακριθάκης, Αριστόδημος Παπαδάκης, Μίνως Αργυράκης, Γιώργος Κουνάλης, Ναυσικά Κορνάρου, Κώστας Αγγελάκης, Μανώλης Σαριδάκης. Στους τοίχους του Μουσείου συνυπάρχουν οι παραπάνω ζωγράφοι που έζησαν και δημιούργησαν στη διάρκεια του 20ού αιώνα - μερικοί γεννημένοι στα τέλη του 19ου αιώνα - και άλλοι που έχουν μπροστά τους μακρά καριέρα. Σε αυτούς, τους νεότερους, αναφέρεται ο Κωστής Σχιζάκης όταν λέει: «Συλλέκτης των έργων τους και αρωγός στην προσπάθειά τους, τους εύχομαι να πολλαπλασιαστούν, γιατί αυτό σημαίνει ευημερία, και να γίνουν φημισμένοι, παραμένοντας άξιοι σε μια περίοδο δύσκολη όπως η σημερινή, όπου η τεχνολογία αφενός τους αφαιρεί παραδοσιακά στοιχεία, αφετέρου τους δίνει έμπνευση για νέες μορφές τέχνης και τεχνικής».

Για να επισκεφθεί κανείς τη συλλογή Σχιζάκη, που φιλοξενείται σε ένα μοντέρνο κτίσμα 300 τ.μ., θα πρέπει πρώτα να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και μία βιβλιοθήκη εικαστικών βιβλίων.
Στόχοι - Σκοπός του Μουσείου
Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου συμμετέχει στην έκδοση ενημερωτικών βιβλίων, φυλλαδίων, πορισμάτων μελετών καθώς επίσης συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προωθεί άμεσα ή έμμεσα τους σκοπούς του:
  • Στήριξη κάθε πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα η προαγωγή και ενδυνάμωση των εικαστικών τεχνών.
  • Η προβολή του έργου των Κρητών καλλιτεχνών και η προώθηση της παρουσίας τους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Η ανάδειξη και η διάσωση των έργων των δημιουργών Κρητικής καταγωγής.
  • Η συνεργασία με άλλα Μουσεία , σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαικό επίπεδο.
  • Η συνεργασία με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και με φορείς για την προώθηση κοινών στόχων, ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών και εμπειριών.
  • Η διοργάνωση αναδρομικών εκθέσεων σημαντικών Νεοελλήνων καλλιτεχνών.
  • Η διοργάνωση ερευνητικών, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • Η έκδοση μονογραφιών, καταλόγων εκθέσεων καλλιτεχνών.
Η τελευταία ως αυτήν την ώρα δραστηριότητα του μουσείου είναι η μεταφορά της ομαδικής έκθεσης “Σύγχρονη τέχνη: Μια ματιά στο εικαστικό τοπίο της Κρήτης” στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας, στην Αθήνα. Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 30 Νοεμβρίου, οργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου και τον ιδρυτή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου κ. Κώστα Σχιζάκη. Ρίχνοντας φως στις τεχνικές, τις τεχνοτροπίες, αλλά και τα καλλιτεχνικά ρεύματα που εξελίχθηκαν και επηρέασαν την τέχνη ως τις μέρες μας, η έκθεση αυτή εξιστορεί μέσα από τα έργα που παρουσιάζει την εξέλιξη της αισθητικής μέσα στον χρόνο. Ζωγραφική, χαρακτική, σχέδιο, τοπιογραφία, πορτρέτο βουτάνε σε διεθνή σύγχρονα κινήματα όπως ο ρεαλισμός, ο σουρεαλισμός, ο συμβολισμός, ο εξπρεσιονισμός, αλλά και στις κατασκευές και τα κόμικς. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 46 καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και των Γιάννη Μιγάδη, Γιάννη Παρμακέλη, Λευτέρη Κανακάκι, Γιώργου Κουνάλη, Γιάννη Λασιθιωτάκη, κ.ά.
 

Πηγές:
www.tovima.gr/culture
tospirto.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου