Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ψηφιακό Αρχείο Ε.Ρ.Τ. Η Κρήτη μέσα από τα έργα του Καζαντζάκη


 

 Χάριν της αξιέπαινης προσπάθειας που έχει γίνει από την Ε.Ρ.Τ., δηλαδή της ψηφιοποίησης του τεράστιου οπτικοακουστικού αρχείου της και τη διάθεσή του σε όλους μας, μπορούμε να απολαύσουμε μοναδικής αξίας εκπομπές και αφιερώματα, τα οποία θα είχαν χαθεί στη λησμονιά του χρόνου παίρνοντας μαζί τους και ένα μεγάλο κομμάτι της "τηλεοπτικής" ιστορίας μας. 
Τα αρχεία φιλοξενούνται στη σελίδα: www.ert-archives.gr/V3/public/main/index.aspx και διατίθενται για χρήση είτε ελεύθερη είτε υπό όρους σε όλους τους ενδιαφερόμενους. 
                                              
Πρόσφατα, "ανακάλυψα" ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Κρήτη από την εκπομπή "Η δε Πόλις Ελάλησεν" το οποίο θέλησα να μοιραστώ μαζί σας.  Ένα οδοιπορικό στις φυσικές ομορφιές του νησιού, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη είναι τα κύρια σημεία αναφοράς αυτού του αφιερώματος.
 
Το συνοδευτικό του αρχείου κείμενο αναφέρει: τόπος αυτός, που ενέπνευσε το μεγάλο κρητικό συγγραφέα να δημιουργήσει έργα και ήρωες που θαυμάστηκαν από όλη την υφήλιο, παρουσιάζεται και μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έργα του"
Τα εν λόγω αποσπάσματα είναι από τα έργα του Καζαντζάκη «Αναφορά στο Γκρέκο», «Οδύσσεια» και «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και διαβάζονται από τους ηθοποιούς Βασίλη Διαμαντόπουλο, Βασίλη Παπαβασιλείου και Γρηγόρη Βαλτινό.
Το παρόν αφιέρωμα φέρει χρονολογία παραγωγής την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 1992 και την υπογραφή του γνωστού Ηρακλειώτη σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. 
Για να το δείτε μπορείτε να επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου