Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

 Άρτεμις Ποταμιάνου, “Ιδιωτικό Μουσείο”
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης από το 2009 αποτελεί έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο υψηλών προδιαγραφών, περίπου 1000 τ.μ. ο οποίος, μετά από τις εργασίες επέκτασης και πλήρους αναστήλωσής του, συμπλήρωσε την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη «Λ.Κανακάκις» (1992) και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας (1995), στην πόλη του Ρεθύμνου.
 
 
 Φωτογραφίες από την έκθεση με τίτλο: "Στο κατώφλι δύο αιώνων". Εργα από τη Μόνιμη Συλλογή του Μ.Σ.Τ. Κρήτης. 
 
Διαθέτει μία μόνιμη συλλογή περίπου 500 έργων. Πρόκειται για έργα του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι που καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλη τη διαδρομή της δουλειάς του και έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας από το 1950 ως σήμερα.
 
Η συλλογή, που στο σύνολό της καλύπτει επαρκώς τα δείγματα της τέχνης του δεύτερου μισού αιώνα μας, από την αφαίρεση και τη γεωμετρικότητα μέχρι το νεοεξπρεσιονισμό, τη νέα παραστατικότητα, το μινιμαλισμό, το αντικείμενο στο χώρο, τη γλυπτική και τη γλυπτοζωγραφική, τις συναρμογές, τις εγκαταστάσεις στο χώρο και τα περιβάλλοντα, την εννοιακή τέχνη, τη φωτογραφία, τη δημιουργία έργων επεξεργασμένων στον υπολογιστή, προσκλήθηκε και φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθήνα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας  ενώ συζητιούνται οι συνθήκες ασφάλειας και τρόπου παρουσίασής της σε άλλες ελληνικές πόλεις και νησιά που την έχουν ζητήσει.
 
Παράλληλα η συλλογή έργων του Λευτέρη Κανακάκι έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος με σκοπό την ανάπτυξη, αξιολόγηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων και αλληλεπιδραστικών πολυμέσων. Το πρόγραμμα υλοποίησε ο Ανδρέας Κόλλιας - Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το Μ.Σ.Τ. Κρήτης, στον κεντρικό του χώρο (Χειμάρας 5), παρουσιάζει μέρος από τα έργα της Μόνιμης Συλλογής ενώ σε κάποιες από τις αίθουσες του κτιρίου ή σε εναλλακτικούς χώρους που χρησιμοποιεί, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις πανελλήνιου και διεθνούς περιεχομένου. Παράλληλα πραγματοποιεί προγράμματα και συνεργασίες με φορείς αντίστοιχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 1992 ως σήμερα έχουν οργανωθεί 104 εκθέσεις, μονογραφικές και θεματικές και έχουν εκδοθεί 55 κατάλογοι. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εκθέσεων λειτουργούν ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες. Από το 1996, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ., δημιουργήθηκαν τα Εικαστικά Εργαστήρια (Χειμάρας 8) που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες.


Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς ιστορικής πόλης, κάτω από το ενετικό τείχος και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αγοράστηκε στη δεκαετία του 1970 από το Δήμο Ρεθύμνης και το 1992 έγινε Πινακοθήκη. Το 1995 το Ρέθυμνο εντάχθηκε στο θεσμό του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων με συνέπεια την ίδρυση του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας που προσανατόλισε τις δραστηριότητες της Πινακοθήκης στη σύγχρονη τέχνη.
 
Ένας καινούριος χώρος που συμπλήρωσε την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, ώθησε στη δημιουργία του νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που απέκτησε η Κρήτη. Το παλιό ενετικό κτίσμα που αποτέλεσε στις αρχές του 20ου αιώνα έναν από τους πρώτους βιομηχανικούς χώρους του νησιού, με το εργοστάσιο σαπουνιού που φιλοξενούσε μέχρι τη δεκαετία ΄70, σήμερα αποτελεί έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο υψηλών προδιαγραφών.
 
Σε αυτή τη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, ο κεντρικός χώρος και οι εναλλακτικοί χώροι που χρησιμοποιούσε ο θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη, κατάφερε να ξεπεράσει τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες συγκεντρώνοντας την πανελλήνια και ενίοτε τη διεθνή κοινότητα της τέχνης. Εκθέσεις διεθνούς περιεχομένου, προγράμματα και συνεργασίες με φορείς αντίστοιχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υλοποιήθηκαν, ενώ εκπρόσωποι ιδρυμάτων,  θεωρητικοί   και   καλλιτέχνες  από  την   Ευρώπη  και  τις  Η.Π.Α., συναντήθηκαν στους χώρους του με τους καλλιτέχνες αλλά και την Πανεπιστημιακή κοινότητα. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τα τέλη του Νοεμβρίου θα φιλοξενεί τρεις νέες εκθέσεις, των  εικαστικών Άρτεμιδας Ποταμιάνου, “Ιδιωτικό Μουσείο”, Γιάννη Τζερμιά, “Οιδίπους / Εικόνες μετά την τύφλωση” και Πόπης Τσουκάτου, “Σιωπή”, έργα των οποίων βλέπετε στις φωτογραφίες του θέματος.
Πηγή: www.rca.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου