Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ο καταρράκτης της Κρήτης !!!

Και όμως...είναι στην Κρήτη
 Στο πανέμορφο φαράγγι του "Ρίχτη" στα Έξω Μουλιανά Σητείας, βρίσκεται ένας αληθινός καταρράκτης. Είναι τόσο όμορφος και εντυπωσιακός που πραγματικά πρέπει να τον δείτε για να πιστέψετε ότι βρίσκεται στο νησί μας και όχι κάπου στη βόρεια Ελλάδα. Έχει ύψος πάνω από 15μ. και ρίχνει τα κρυστάλλινα νερά του σε μία λιμνούλα, καλά προστατευμένη από πυκνή βλάστηση, γεγονός που της προσδίδει όχι μόνο φυσική ομορφιά αλλά και ένα μυστηριώδη τόνο. Ακόμα και το καλοκαίρι, ο καταρράκτης έχει άφθονο νερό και, όπως είναι φυσικό, προσελκύει δεκάδες επισκέπτες καθημερινά. 
Ο καταρράκτης σε όλη του την ομορφιά
Η διαδρομή για τον καταρράκτη είναι εξίσου εντυπωσιακή μέσα από το ομώνυμο φαράγγι. Το  καταπράσινο φαράγγι ξεκινάει από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά, του 19ου αιώνα, λίγο έξω από το Σητειακό χωριό και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη, στα ανατολικά  του χωριού Καλαβρό. Για το γεφύρι θρυλείται ότι εκεί, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών, χριστιανοί σκότωσαν Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στη Σητεία, για να φύγουν με καράβια για την Τουρκία. 
Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος
Το γεφύρι του Λαχανά
 Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου και εξόδου είναι  περίπου 350 μέτρα. Η διαδρομή, που γίνεται μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο, ακολουθεί το  ποτάμι, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα ψηλά πλατάνια και τις ανθισμένες πικροδάφνες που κυριαρχούν και να μυρίσετε τις φασκομηλιές, τα θυμάρια και τα  άλλα αρωματικά φυτά που μοσχοβολούν στον αέρα. 

Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος
Τα ερείπια ενός νερόμυλου
 Στο φαράγγι θα συναντήσετε, επίσης, τα ερείπια παλιών νερόμυλων, που κάποτε άλεθαν τα δημητριακά της Σητείας Η έξοδος του Φαραγγιού γίνεται  μετά από περίπου τρεις ώρες πεζοπορίας στο Κρητικό πέλαγος, στην όμορφη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη, όπου υπάρχει ένα μικρό παρκάκι με πέτρινα καθίσματα και τραπέζια κάτω από τα αλμυρίκια και  μια  πέτρινη βρύση που τρέχει νερό όλο το χρόνο.
Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος
Η παραλία του Ρίχτη
 
Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος
Αν θέλεις να κατεβείς τη χαράδρα...δεν υπάρχει άλλος δρόμος
 Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από παρεμβάσεις του δήμου της περιοχής, το μονοπάτι απέκτησε σήμανση, συντηρήθηκε, ενώ σε κάποια σημεία τοποθετήθηκαν μεταλλικά περάσματα, για να κάνουν τη διάβαση των επισκεπτών ασφαλέστερη. 

Πηγή φωτογραφιών:  www.dpgr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου