Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ο δεύτερος μεγαλύτερος φάρος του κόσμου ήταν στη Γαύδο !

 
  Ο δεύτερος μεγαλύτερος από άποψη κατασκευής και ορατότητας φάρος του κόσμου που νομίζετε ότι βρισκόταν;  Στη Γαύδο. Στο νοτιότερο τμήμα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Στο νησί που μαγεύει τον επισκέπτη του, γιατί σε κάθε του βήμα ανακαλύπτει πολλές ομορφιές κρυμμένες, ανώτερες από κάθε περιγραφή. 
   
Η ιστορία του φάρου ξεκινά το  1880, όταν η γαλλική εταιρεία των Οθωμανικών Φάρων κατασκεύασε έναν περιστρεφόμενο φάρο, για διευκόλυνση των διερχόμενων πλοίων μεταξύ Κρήτης και Γαύδου, σε υψόμετρο 360 μ.  Αν και λειτουργούσε με πετρέλαιο και φυτίλι, ήταν πολύ ισχυρός φάρος λευκών αναλαμπών ανά λεπτό, οι οποίες με αίθριο καιρό φαίνονταν από απόσταση 42 ναυτικών μιλίων, αλλά υπό την παραμικρή ατμοσφαιρική διατάραξη, τα σύννεφα που επικάθονταν στην κορυφή απέκρυπταν τελείως τον φάρο.  Απασχολούσε γύρω στα 10 άτομα, επιστάτες και φαροφύλακες. 
 
Είχαν κατασκευάσει πολλά σπίτια γύρω από τον φάρο που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες των καυσίμων, για τον εκάστοτε επιστάτη και τους φαροφύλακες. Κατά τη γερμανική επίθεση τον Μάιο του 1942 στο νησί, καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη διάρκεια ενός βομβαρδισμού, όπως και τα παρακείμενα κτίσματά του. Προς αντικατάσταση αυτού κατασκευάσθηκε αργότερα άλλος φάρος με αυτόματο σπινθήρα, στο ακρωτήριο Τρυπητή, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, ενώ το 1989-1990 αντικαταστάθηκε από άλλο φάρο που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά στοιχεία. 
 Γαύδος 2
 Σήμερα ο χώρος έχει αναδειχθεί και λειτουργεί ως μουσείο όπου φιλοξενούνται γκραβούρες και ζωγραφιές με όλους τους φάρους της Ελλάδας! Στον χώρο λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ μπορείτε να ανεβείτε στο φάρο και να θαυμάσετε ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα της Κρήτης. 
Για την ιστορία να πούμε ότι ο πρώτος φάρος  σε ορατότητα και κατασκευή ήταν αυτός στη Γη του Πυρός και ακολουθούσε ο φάρος της Γαύδου.

Πηγή: www.faroi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου