Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

"Γιαλί Τζαμισί" ή αλλιώς... το Τζαμί του Γιαλού


Το Γιαλί Τζαμισί επιβάλλεται με τον όγκο του

Είναι αδύνατο να βρεθείς στο ενετικό λιμάνι των Χανίων και να μην πέσει το βλέμμα σου στο επιβλητικό κτίριο στη δεξιά πλευρά του λιμανιού. Αμέσως καταλαβαίνεις πως πρόκειται για κτίριο από την εποχή της τουρκοκρατίας, εξαιτίας της ιδιόρρυθμης αρχιτεκτονικής του με τους τρούλους και τα τόξα. Αν σωζόταν και ο μιναρές του, τότε η εικόνα θα θύμιζε πολύ την αρχική όψη του.
Το τέμενος Κιουτσούκ (μικρού) Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί θεωρείται λαμπρό δείγμα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης που διακρίνεται για την ιδιορρυθμία του και είναι το μοναδικό από τα σωζόμενα τζαμιά της πόλης των Χανίων που ανάγεται στο β' μισό του 17ου αιώνα. Κτίστηκε πρός τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων, Κιουτσούκ Χασάν και μετά από έρευνα της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε ότι στη θέση του υπήρχε μικρός μονόχωρος ναός.


Η νυχτερινή του όψη είναι το ίδιο εντυπωσιακή

Το τζαμί είναι ένα κυβικό κτίσμα και καλύπτεται από ένα μεγάλο ημισφαιρικό και χωρίς τύμπανο τρούλο, που τον στηρίζουν τέσσερα περίτεχνα πέτρινα τόξα. Από τη δυτική και τη βόρεια πλευρά του περιβάλλεται από στοά στεγασμένη από έξι μικρούς τρούλους χωρίς τύμπανο. Αρχικά η στοά ήταν ανοικτή όπως συνηθίζεται στα τζαμιά. Γύρω στα 1880 η στοά μετατράπηκε σε κλειστή με τοξωτά ανοίγματα και έντονα νεοκλασικό ύφος.
Το Γιαλί Τζαμισί (τζαμί του γιαλού), όπως επικράτησε να λέγεται, ήταν έργο Αρμένιου αρχιτέκτονα, που είχε κατασκευάσει και άλλο όμοιό του στο χωριό Σπανιάκο του Σελίνου. Το τζαμί, στην αυλή του οποίου υπήρχαν φοινικόδεντρα και τάφοι πασάδων και γενιτσάρων, σταμάτησε τη λειτουργία του το 1923. Σήμερα είναι αναπαλαιωμένο, χωρίς όμως τον μικρό αλλά γραφικό μιναρέ του που κατεδαφίστηκε το 1920 (κατ' άλλους το 1939).


Το Γιαλί Τζαμισί εσωτερικά

 Λόγω του πολέμου, ύστερα από πολλές περιπέτειες και με πρωτοβουλία και μέριμνα του αείμνηστου καθηγητή Νικ. Β. Τωμαδάκη, μεταφέρθηκε εκεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ενώ αργότερα το τζαμί χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Γραφείο Πληροφοριών του ΕΟΤ και προσφάτως ως χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων. Είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό σημείο του λιμανιού και αποτελεί σημείο συνάντησης και αφετηρία για ένα ρομαντικό περίπατο στην πόλη.


Πηγή:www.hania.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου