Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας


koutouloufari 
Η πρώτη εντύπωση που μπορεί κάποιος να αποκομίσει κοιτώντας τη σημερινή φωτογραφία είναι πως πρόκειται για μία καθαρά τουριστική εικόνα, που στήθηκε κάπως επιτηδευμένα για να προσελκύσει τα βλέμματα και να χαροποιήσει τη διάθεση των επισκεπτών. Και η αλήθεια είναι πως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. 

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι η οικονομία της φωτογραφίας.  Και εξηγούμαι....
Η διάσταση του τραπεζιού είναι ακριβώς ίδια με τη διάσταση της ταμπέλας ενώ οι χρωματισμοί κυμαίνονται στις αποχρώσεις του μπλε...Η απόσταση των καρεκλών, που και αυτές είναι μπλε, είναι ακριβώς ίδια εκατέρωθεν του τραπεζιού...Δεξιά και αριστερά του τραπεζιού διακρίνονται λουλούδια σε μπλε γλάστρες, ενώ από τύχη μάλλον έχουν διαφορετικό φυτό...Και αφού μιλάμε για φυτά, παρατηρήστε πάνω στο τραπέζι...Ίδιο λουλούδι, ίδιο ύψος, ίσαμε την ταμπέλα για να μην την κρύβουμε και μία μόνο διαφορά...Το δεξί λουλούδι κατεβαίνει λίγο πιο χαριτωμένα προς το έδαφος, έτσι για να δίνει λίγη κίνηση στη φωτογραφία, που είναι λες και στάθηκε όλος ο χρόνος και όχι μόνο τα δέκατα του δευτερολέπτου τη στιγμή του κλικ... Το φινάλε με τον ασβεστωμένο, παλιό -μάλλον πέτρινο- τοίχο, που μόνο αυτός, κατά τη γνώμη μου,  διεκδικεί το βραβείο της αυθεντικότητας, συμπληρώνει το εξίσου παλιό και κακοτράχαλο, όπως δείχνουν οι σφήνες κάτω από τα πόδια του τραπεζιού, πάτωμα. Και η αποθέωση της φωτογραφίας βρίσκεται στις αγγλικές -φυσικά- επισημάνσεις της ταμπέλας...
Μου αρέσει πάντως το γεγονός ότι, όπως εύκολα διαπιστώνεται, είναι χειροποίητη. Μόνο αυτό μου αρέσει.
Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα ότι δήθεν κακοπροαίρετα γράφεται αυτό το κείμενο. Αντίθετα, πιστεύω στην αξία και τη χρησιμότητα της διαφήμισης, ειδικά όταν πρόκειται για την Κρήτη.  Τί διαφημίζεται όμως, αυτό είναι το θέμα μου. Η Κρήτη δεν είναι μόνο αυτό και σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά που προτείνονται στις τέσσερις γωνιές του κάδρου ή στις αγγλιστί γραμμένες τοποθεσίες....
Οι καιροί αλλάζουν.....Καιρός να αλλάξει και η εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω. Να φανεί η αυθεντική, αληθινή, καθημερινή και ανεπιτήδευτη Κρήτη. Η κινούμενη και όχι η στατική. Και αυτό είναι υποχρέωση όλων των Κρητικών. Ιδιαίτερα, όσων ασχολούνται με τον τουρισμό. 
Μία γνήσια αυλή κρητικού σπιτιού σε ένα χωριό, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι από τη νοικοκυρά, ξέχειλη από χρώματα και μυρωδιές, αυτή θα ήταν η δική μου πρόταση. Γιατί η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα.

Και επειδή η τεχνολογία είναι μερικές φορές αδυσώπητη, δέστε την ίδια φωτογραφία, χωρίς τους εξωραϊσμούς και τα περιττά στολίδια. Και αποφασίστε ποια σας αρέσει καλύτερα.

Η ...αυθεντική!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου