Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Στα Χανιά η αρχαιότερη ελιά του κόσμου !

Αγέρωχη στο χρόνο...
 Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου και η ηλικία της εκτιμάται περίπου στα 3.000 χρόνια. Είναι ευρέως γνωστή με την ονομασία Ελιά Βουβών και φιλοξενείται στην αυλή μίας οικίας του χωριού. Είναι πανάρχαια και ακόμα καρποφόρα...
Τμήμα του εντυπωσιακού κορμού της
 Η ελιά Βουβών έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 4,6 μέτρα και ανήκει στην ντόπια ποικιλία "τσουνάτη", αν και ουσιαστικά πρόκειται για  εμβολιασμένη αγριελιά.  Ο κορμός του δέντρου είναι κούφιος, καθώς δεν υπάρχει καρδιόξυλο, οπότε η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το καρδιόξυλο σταδιακά σαπίζει. Πάντως χρειάζονται δέκα άτομα για να αγκαλιάσουν τον κόρμό της!
Πάρα πολλοί τουρίστες είτε οργανωμένα, είτε μεμονωμένα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το εντυπωσιακό αυτό δέντρο για να το θαυμάσουν από κοντά και να μάθουν την ιστορία του.  Κυρίως μένουν εντυπωσιασμένοι από το τεράστιο σχήμα του και τον επιβλητικό όγκο του κορμού , αλλά και από το γεγονός ότι παραμένει ζωντανό και καρποφόρο εδώ και 3000 χρόνια, δίχως παύση.
 
Η αθάνατη ελιά στην αυλή μίας σύγχρονης οικίας.
Το 1990, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων, η ελιά των Βουβών ανακυρήχθηκε ως Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας της Φύσης.
Δίπλα στο πανάρχαιο ελαιόδεντρο υπάρχει ένα παλιό καλντερίμι-μονοπάτι που οδηγεί σε άλλη μια εντυπωσιακή  και αρκετά παλιά ελιά, η οποία έχει την εξής πρωτοτυπία: έχει τρεις ποικιλίες ελιάς: την καλαματιανή, την τσουνάτη και την κορωναίικη εμβολιασμένες πάνω σε αγριελιά.
Το Μουσείο Ελιάς
Παραδίπλα λειτουργεί και το Μουσείο Ελιάς, το οποίο φιλοξενεί εκθέματα από τα εργαλεία της παραδοσιακής ελαιοσυλλογής στην Κρήτη, από την αρχαιότητα ως τα μέσα του 20ού αιώνα, πριν την μηχανοποίηση της παραγωγής και καλλιέργειας.
Στο χωριό μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε μία παλιά βρύση με αρχαίες επιγραφές και το βυζαντινό ναό της Ζωοδόχου Πηγής.
Λέγεται ότι από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής μεταλαμπάδευσε και μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αχαία Ολυμπία .
Με κότινο από τα κλαδιά της ελιάς των Βουβών στεφανώθηκε ο νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 τιμής ένεκεν με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, όπως και ο αντίστοιχος νικητής του 2008 στο Πεκίνο.
Γραφικό σοκάκι του χωριού
Εκτός από την αναγνώρισή της παγκοσμίως ως μνημείο της φύσης, η ελιά Βουβών έχει ενταχθεί και στον κατάλογο των 9 προστατευόμενων μνημειακών ελαιόδεντρων της Κρήτης από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ) και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Πηγή: http://iakovos-xania.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου