Οι χοχλιοί (σαλιγκάρια για όσους δεν καταλαβαίνουν την κρητική διάλεκτο) θεωρούνται ένα εκλεκτό πιάτο και κατέχουν σημαντική θέση στην κρητική διατροφή. Αν και ανήκω στους ελάχιστους Κρητικούς που δε μου αρέσουν καθόλου, παρόλα αυτά, σήμερα, θα αφήσω στην άκρη τα δικά μου γαστρονομικά γούστα και θα σας παρουσιάσω μία συνταγή ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή σε πολλούς: χοχλιοί μπουμπουριστοί.
Θα πρέπει, ωστόσο, να σας επισημάνω ότι η συνταγή αυτή, όπως και όλες οι συνταγές που βασίζονται στους χοχλιούς, απαιτεί μία άκρως απαραίτητη προετοιμασία, που θα μας επιβεβαιώσει αν οι χοχλιοί μας είναι κατάλληλοι προς βρώση.
Η προετοιμασία αυτή, λοιπόν, έχει ως εξής: Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να "ξυπνήσουν", δηλαδή να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (1/2 με 3/4 της ώρας) και τους καθαρίζουμε καλά. (Μπορεί να χρειαστεί να τους περιμαζέψετε από διάφορα σημεία του νεροχύτη σας, αλλά αυτό μπορεί να είναι και διασκεδαστικό). Πετάμε, οπωσδήποτε, όσους δεν έχουν "ξυπνήσει", γιατί αυτό είναι δείγμα ότι δεν πρέπει να φαγωθούν. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση, και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα με τρεις κουταλιές αλάτι. Όταν αρχίσουν να βγάζουν αφρούς, προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού ξύδι και τους αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Η προετοιμασία ισχύει για όλες τις συνταγές.
Περνάμε τώρα στην συνταγή.Θα χρειαστούμε:
1 κιλό χοχλιούς χοντρούς
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ή ξύδι
1 ποτηράκι του κρασιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ή ξύδι
1 ποτηράκι του κρασιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι, τους ανακατεύουμε μία φορά και μετά από δύο λεπτά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση κι είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι, τους ανακατεύουμε μία φορά και μετά από δύο λεπτά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση κι είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Κατά μια άλλη εκδοχή, κάνουμε κουρκούτι με αλεύρι, αλάτι,
πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο (αν το επιθυμούμε), γεμίζουμε το στόμιο των χοχλιών
με το μείγμα μας και τους τηγανίζουμε στο λάδι με το δεντρολίβανο.
Καλή όρεξη.....
Πηγή: www.crete.tournet.gr γιατί όπως σας είπα δεν μου αρέσουν καθόλου, άρα δεν ξέρω και να τους φτιάχνω. Η συνταγή αυτή πάντως μου θύμισε τη μητέρα μου και τον τρόπο που τους φτιάχνει, άρα θεωρώ πως είναι αξιόπιστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου