Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Μπάμπης Πλαϊτάκης: Άξιος απόγονος του Καζαντζάκη !

 Πλαϊτάκης

 Ο πολυτάλαντος και πολυσχιδής Μπάμπης Πλαϊτάκης γεννήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου. Έζησε την παιδική του ηλικία στην Κρήτη, την εφηβεία του στην Αθήνα και τα φοιτητικά του χρόνια στη Γαλλία. Άρχισε με ιατρικές σπουδές και συνέχισε με ιστορία τέχνης, αρχαιολογία και κινηματογράφο. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη συγγραφή. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και έχει σκηνοθετήσει ταινίες, ντοκιμαντέρ και τιμητικές εκδηλώσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Στη σημερινή παρουσίαση θα ασχοληθούμε μόνο με το συγγραφικό του ταλέντο και αυτό γιατί από κάπου πρέπει να κάνουμε την αρχή.

 Το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής» κέρδισε το βραβείο ιστορικής βιογραφίας Σικελιανά 2004, μεταφράστηκε στα γαλλικά με τον τίτλο «El Greco and the Grand Inquisitor» και μπήκε στη λίστα των best sellers του Amazon στο διαδίκτυο στη Γαλλία. Το πόνημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη είχε κυκλοφορήσει στην πρώτη του έκδοση στην Ελλάδα με τον τίτλο "Πατέρα Γκρέκο" και σε δεύτερη έκδοση από τις εκδόσεις Εξάντας με τον τίτλο "Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής".

                    El Greco and the Grand Inquisitor                                      Πατέρα Γκρέκο

Το  εντυπωσιακό μυθιστόρημα μας καλεί μέσα από τις σελίδες του να γνωρίσουμε τη ζωή του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι προβληματισμοί του πάνω στην Τέχνη και η αναπόφευκτη σύγκρουσή του με την Καθολική Εκκλησία, λόγω του ασυμβίβαστου χαρακτήρα του. Το μυθιστόρημα ξεκινά δέκα χρόνια μετά το θάνατο του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όταν ο γιος του Γιωργής Μανουήλ συλλαμβάνεται και κλείνεται στην εκκλησία του νοσοκομείου Ταβέρα στο Τολέδο. Εκεί, ανήμπορος να ολοκληρώσει μια μεγάλη παραγγελία από πίνακες και εικονοστάσια, ανακαλεί στη μνήμη του τη ζωή του πατέρα του.
Θυμάται τα χρόνια του Γκρέκο στη βενετοκρατούμενη γενέτειρά του, την Κρήτη, τα χρόνια στη Βενετία, όπου συμπλήρωσε τη ζωγραφική του παιδεία, τη διαμονή του στη Ρώμη και την εκδίωξή του από το παλάτσο Φαρνέζε και, τέλος, τη ζωή του στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης, όπου ο Γκρέκο έρχεται αντιμέτωπος με τον Μέγα Ιεροεξεταστή, τον άνθρωπο που προσπαθεί να αποδείξει ότι το έργο του είναι αιρετικό για να τον καταδικάσει και να τον στείλει στην πυρά... 
Σύμφωνα με το Δρ Αναστάσιο Κουτσούκο «είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης Ιστορικής Βιογραφίας και ο Πλαϊτάκης πρέπει πλέον να θεωρείται άξιος απόγονος του Ν. Καζαντζάκη και των άλλων μεγάλων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», ενώ ο Πανεπιστημιακός κ. Γιάννης Πυργιωτάκης, σε δημοσίευμά του στην εφημερίδα «Πατρίς» αναφέρει: «O Mπ. Πλαϊτάκης τηρεί απόλυτα τους κανόνες του «ιστορικισμού». Δεν μεταφέρει το γεγονός στη σύγχρονη εποχή για να το κρίνει με τα σημερινά δεδομένα, αλλά μεταφέρεται ο ίδιος στην εποχή και στα γεγονότα».
Αλκιβιάδης 
Αινίγματα που πρέπει να λυθούν, απορίες και ερωτήματα, έρωτες, προδοσίες, μάχες και συνωμοσίες συνθέτουν το δεύτερο ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη με τίτλο  «Αλκιβιάδης: Η Ελλάδα δε θα άντεχε...» που επίσης κυκλοφορεί στα γαλλικά με τον τίτλο: «ALCIBIADE, l'enfant terrible de la Grèce (ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, το τρομερό παιδί της Ελλάδος), σε μετάφραση του συγγραφέα.  
  Στο μυθιστόρημα ο συγγραφέας μας καλεί να ανακαλύψουμε  τη ζωή του πιο ωραίου και ακόλαστου άνδρα της αρχαιότητας. Αυτό που επιθυμούσε ήταν η φήμη! Η Αθήνα είχε καταστραφεί χάρη στις συμβουλές που αυτός είχε δώσει κάποτε στους εχθρούς της. Ενόσω, ο κλοιός σφίγγει θανάσιμα γύρω του, ο γιος του Κλεινία εκμυστηρεύεται τα πάντα στην όμορφη εταίρα που το όνομά της δηλώνει ότι είναι φτιαγμένη για να τιμά τον άνδρα. Είκοσι έξι αιώνες αργότερα, ένας νέος αρχαιολόγος στη Μικρά Ασία έρχεται αντιμέτωπος με ένα αναπάντεχο εύρημα...και όλα θα πάρουν διαφορετική τροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου