Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Χρωμοναστήρι: Ένας διατηρητέος οικισμός που αξίζει να επισκεφτείτε

 Η εκκλησία του Αγίου Ευτυχίου στο Χρωμοναστήρι
Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο και σε υψόμετρο 360 μέτρων στις παρυφές του όρους Βρύσινα βρίσκεται ο οικισμός Χρωμοναστηρίου που έχει ανακηρυχθεί ως ιστορικός και διατηρητέος οικισμός με 358 κατοίκους. Είναι από τους σημαντικότερους ιστορικούς οικισμούς του Ρεθύμνου. 
Η ρυμοτομική του φυσιογνωμία και οι κουλέδες στην γύρω ορεινή περιοχή μαρτυρούν ότι ο οικισμός διαδραμάτισε φρουριακό ρόλο. Το Χρωμοναστήρι μέχρι το 1299 ανήκε στον Βυζαντινό άρχοντα Γεώργιο Χορτάτζη και μετά παραχωρήθηκε στον Αλέξιο Καλέργη. Το 1583 είχε 634 κατοίκους και αναγραφόταν στις απογραφές του 17ου αιώνα με το τοπωνύμιο Acromonastiri.
Σημαντικό μνημείο αποτελεί η βίλα Clodio στα ανατολικά του χωριού. Αποτελούσε μέγαρο και θερινή κατοικία της αρχοντικής Ενετικής οικογένειας Clodio. Στην Τουρκοκρατία το μέγαρο χρησίμευε σαν κατοικία Τούρκου Αγά. Σήμερα έχει ανακαινιστεί και στεγάζει μουσειακή στρατιωτική συλλογή.
Η Βίλα Clodio
To Στρατιωτικό Μουσείο
 Στην περιφέρεια του χωριού υπάρχουν δύο σημαντικοί βυζαντινοί ναοί, της Παναγίας Κεράς με τοιχογραφίες του 11ου και 14ου αιώνα και του Αγίου Ευτυχίου στο Μετόχι του Περδίκη με τοιχογραφίες 11ου αιώνα που θεωρούνται από τις παλαιότερες στην Κρήτη. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια αξιόλογη συλλογή λαογραφικού χαρακτήρα και στεγάζεται στον Μύλο του Πρινάρη.
Ο Μύλος του Πρινάρη
 Στον Άγιο Ευτύχιο θα φτάσετε από ένα δρόμο στ' αριστερά (υπάρχει πινακίδα) πριν μπείτε στο χωριό. Ο χωματόδρομος έχει μήκος δύο χιλιόμετρα κάτω στην πεδιάδα ανάμεσα στα ελαιόδεντρα. Η εκκλησία βρίσκεται κάτω από το δρόμο, στα δεξιά κι έτσι είναι δυσδιάκριτη.
 
Αρχείο:ChromonastiriEvtichios1(js).jpg
Ο Άγιος Ευτύχιος
 Υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί από το δρόμο στην εκκλησία. Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ευτύχιου είναι μεγάλη με σταυροειδή αρχιτεκτονική και μ' ένα μεγάλο θόλο στη διατομή των δύο κλιτών. Υπάρχουν τέσσερα μικρότερου μεγέθους δωμάτια στα πλάγια έτσι ώστε η εξωτερική περίμετρος της εκκλησίας να είναι ορθογώνια. Αυτή είναι η μόνη εκκλησία της Κρήτης με πέντε χώρους. Στο πίσω μέρος της εκκλησίας υπάρχει ένα παράθυρο που υποδιαιρείται σε δύο με κίονες. 
 
Αρχείο:ChromonastiriEvtichios2(js).jpg
Το εσωτερικού του Ναού του Άγιου Ευτύχιου
Το εσωτερικό της είναι πανέμορφο. Είναι διακοσμημένη με τούβλα κατά τον παραδοσιακό βυζαντινό τρόπο. Μερικά κομμάτια των τοιχογραφιών που διατηρούνται στην εκκλησία θυμίζουν το ονομαζόμενο “Μακεδονικό” στυλ από την Κωνσταντινούπολη.
 
Αρχείο:PanagiaChromonastiri1(js).jpg
Η Παναγία Κερά



 Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κεράς έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα κυλινδρικό θόλο. Μπροστά από την εκκλησία βρίσκεται ένα μεγάλος νάρθηκας κάθετος στην εκκλησία και ψηλότερος από το κύριο μέρος της. Ανάμεσα στο νάρθηκα και την εκκλησία βρίσκονται δύο επιπρόσθετες κολόνες στον τοίχο. Έχει τοιχογραφίες με σημαντικότερη μια μεγάλη ζωγραφιά της Παρθένου Μαρίας.
 
Αρχείο:ChromonastiriPanagia4(js).jpg
Τοιχογραφίες στην Παναγία Κερά
 Η τοποθεσία της εκκλησίας προσφέρει μια θαυμάσια θέα προς την κοιλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου