Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Κρητικές Συνταγές: Μελιτζάνες με Ξινόχοντρο

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο
Φωτογραφία Γιώργος Δρακόπουλος, food styling Μάκης Γεωργιάδης, επιμέλεια Julia Munn
 Πριν από μερικές ημέρες ασχοληθήκαμε με τα στάδια παρασκευής του ξινόχοντρου και σας είχαμε υποσχεθεί πως θα επανέλθουμε με νόστιμες συνταγές που βασίζονται στη χρήση αυτού του θεσπέσιου υλικού. Σήμερα, λοιπόν, θα αρχίσουμε με μία ξεχωριστή συνταγή που μάλιστα προτάθηκε από το περιοδικό "Βήμαgourmet" και τη γνωστή σε όλους μας Ελένη Ψυχούλη. Η συνταγή είναι "Μελιτζάνες με ξινόχοντρο".  Μία γευστική πανδαισία, που, ωστόσο, απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν τις ιδιαίτερες γεύσεις, αφού και τα δύο συστατικά έχουν την ιδιαιτερότητά τους.  

Υλικά για 6 άτομα
½ φλ. ξινόχοντρο
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6-7 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
4 μέτριες ώριμες ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη
1½ κιλό στενόμακρες μελιτζάνες, σε χοντρές ροδέλες
Εκτέλεση
Αφήνουμε τον ξινόχοντρο να μουσκέψει σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο για περίπου 3 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, τις μελιτζάνες και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. Τέλος, στραγγίζουμε τον ξινόχοντρο, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για ακόμη 5 λεπτά.
Tip
Προαιρετικά, μαζί με τις μελιτζάνες μπορούμε να προσθέσουμε 2 μέτριες πατάτες σε κυβάκια, και λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
Καλή  Επιτυχία και Καλή Όρεξη!!!

Πηγή: www.tovima.gr/vimagourmet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου