Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Διάσημοι Έλληνες: Σωτήρης Βούλγαρης

Ο Σωτήρης Βούλγαρης


 Ο Έλληνας αργυροχρυσοχόος Σωτήρης Βούλγαρης (1857 -1932) με καταγωγή από την Ήπειρο έχει κάνει όλο τον κόσμο να υποκλιθεί στις δημιουργίες του, οι οποίες συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να θεωρούνται συνώνυμο της κομψότητας και της πολυτέλειας. Πρόκειται για το γνωστό ιταλικό - με ελληνικές ρίζες - οίκο BVLGARI που το λογότυπό του είναι πάντα στα κεφαλαία, ενώ το γράμμα U αντικαθίσταται με το V, σύμφωνα με τον αρχαίο ρωμαϊκό τρόπο γραφής.
Δαχτυλίδι με σπάνιο μπλε διαμάντι του οίκου BVLGARI
Τα προϊόντα του οίκου περιλαμβάνουν κοσμήματα,  αρώματα, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, τσάντες και άλλα αξεσουάρ, που απευθύνονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.  Παράλληλα απευθύνονται σε ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων, καθώς πρόκειται για μία εκ των ακριβότερων επιχειρήσεων του είδους της. 
  Ο Σωτήρης Βούλγαρης, όταν έφτασε στη Ρώμη το 1881 ήταν ένα φτωχό παιδί από την Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Έφερε στις αποσκευές του μία μεγάλη κληρονομιά από τον παππού του Κωνσταντίνο Βούλγαρη, που ήταν πλανόδιος αργυροχόος από την Ήπειρο και με πολλές φιλοδοξίες.  Γι' αυτό έφυγε από το χωριό του, για να βρει το γόνιμο έδαφος που αναζητούσε και που η φτωχή Ελλάδα δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει. Και το βρήκε στη γειτονική Ιταλία. Εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου και έστησε τη μικρή -αρχικά- επιχείρησή του στην οδό dei Condotti. Από κεί και πέρα η πορεία της επιτυχίας ήταν προδιαγεγραμμένη. Σαν Ρέμο, Γενεύη,  Παρίσι, Μόντε Κάρλο, Αμερική,  όλος ο κόσμος έγιναν κομμάτια της αυτοκρατορίας του. Σήμερα ο οίκος, που διευθύνεται από τους απογόνους του, διαθέτει περισσότερα από 230 καταστήματα σε όλον τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια ο Bulgari έχει επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φέρουν την ονομασία του, σε συνεργασία με την αλυσίδα Marriott.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου