Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας


 

 
Το δάσος του Ρούβα είναι ένα από τα πιο σπουδαία από οικολογικής και αισθητικής άποψης δάση της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας. Φιλοξενεί σπάνια φυτά με κυρίαρχο τον πρίνο και ζώα του νησιού, γεγονός που ενισχύεται από την απομονωμένη θέση του σε σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το δάσος αναπτύσσεται σε ένα μικρό οροπέδιο στα νότια της οροσειράς του Ψηλορείτη, 55χλμ νότια του Ηρακλείου σε ένα δύσβατο μέρος, αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόσβασης σε αυτό από διάφορα σημεία: από τη Γέργερη και από το Οροπέδιο της Νίδας μέσω ενός βατού αγροτικού δρόμου, αλλά και με πεζοπορία στο μονοπάτι Ε4 που ξεκινάει από τη Λίμνη Ζαρού, διέρχεται μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Αγίου Νικολάου και φτάνει στο δάσος.

Το πρινοδάσος αποτελεί τη μεγαλύτερη αποικία πρίνων στην Ευρώπη
 με έκταση 30000 στρεμμάτων http://www.greekorchids.gr/images/C_cucullata1.jpgπου παρουσιάζουν την εξής ιδιομορφία: ξέφυγαν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και το μικρό τους μέγεθος και απέκτησαν χαρακτηριστικά και μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς είναι τόσο μεγάλοι και τόσο παλαιοί που έχουν κυριολεκτικά σωριαστεί από τα γερατειά! Επίσης, το δάσος φιλοξενεί ακόμα δύο αποκλειστικότητες: τις Αμπελιτσιές (Zelkova abelicea), το μόνο δέντρο που ζει αποκλειστικά στην Κρήτη και πουθενά αλλού και μία από τις πιο σπάνιες ορχιδέες του νησιού, το κρητικό κεφαλάνθηρο (Cephalanthera Cuculata).   Άλλα δέντρα που θα δει κάποιος είναι πλατάνια, σφένδαμοι, κυπαρίσια, πεύκα και αζίλακοι.

Ως προς τη πανίδα, εδώ βρίσκει καταφύγιο ο Κρητικός λίγκας ή φουρόγατος (Felis silvestris creticus), ο οποίος είναι τόσο σπάνιος που έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές από επιστήμονες. Εδώ ζουν κι άλλα θηλαστικά όπως ασβοί, ζουρίδες, καλογυναικάρια (Musteka nivalis), λαγοί, μυγαλές και ποντικοσκίουροι (Glis glis argenteus). Το δάσος και τα τριγύρω βουνά φιλοξενούν σπάνια αρπακτικά πτηνά όπως γυπαετούς, βιτσίλες, σκάρες και γεράκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου