Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Διάσημοι Έλληνες: Βάσω Αποστολοπούλου



Σύντομα στην αγορά το εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού
Η Βάσω Αποστολοπούλου
 
Η Βάσω Αποστολοπούλου είναι μία νεαρή επιστήμονας πρωτοπόρος  στην έρευνα κατά του καρκίνου. Σημαντικότατη συνεισφορά της  η παρασκευή του εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού, για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, το οποίο παρασκεύασε μαζί με συναδέλφους της στην Αυστραλία.
Ευτυχώς, δηλαδή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ξένη γη, μακριά από την υπερφίαλη Ελλάδα, αφού  η αντιμετώπιση της κλινικής μελέτης του εμβολίου από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ήταν τόσο αναίτια  και απογοητευτική, ώστε να τη διακόψουν με το αιτιολογικό ότι "η συνέχιση της έρευνας δεν είχε νόημα". 
Παγκοσμίως, ωστόσο,  η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει το έργο της και την επαινεί για τη σπουδαία ανακάλυψή της. Η ίδια χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όλες οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού η επιτυχία φθάνει στο 100%. Βέβαια όσον αφορά την θεραπεία του καρκίνου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα αλλά, πάντως, εντυπωσιακά υψηλά». Όλα τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του εμβολίου δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Βreast Cancer Research».

Βάσω ΑποστολοπούλουΗ νεαρή Ελληνίδα, παιδί μεταναστών από την Αμαλιάδα, γεννημένη στην Αυστραλία το 1970, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, όπου σπούδασε Ανοσολογία, Βιοχημεία και Παθολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ, όπου και αφιερώθηκε στην ιατρική έρευνα. Είχε γίνει το αγαπημένο θέμα των ειδήσεων το καλοκαίρι του 1997. Η είδηση, χωρίς καμία αμφιβολία, ήταν σπουδαία: μία Ελληνίδα ομογενής, η Βάσω Αποστολοπούλου, ερευνήτρια-ανοσιολόγος, ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού. Μόλις στα 27 της είχε ανακηρυχθεί "Νεαρή Αυστραλιανή της χρονιάς" και είχε φιλοξενηθεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων της Μελβούρνης. Παράλληλα στο ερευνητικό κέντρο "Austin", όπου εργαζόταν, είχε υπό την καθοδήγησή της μια δεκαπενταμελή ομάδα. Επτά χρόνια μετά, η Βάσω Αποστολοπούλου ήταν  η "Γυναίκα της Χρονιάς 2003" στην κατηγορία των επιστημόνων.
Η Βάσω Αποστολοπούλου διαθέτει απειράριθμες επιστημονικές περγαμηνές: επισκέπτρια καθηγήτρια στο Scripps Research Institute των ΗΠΑ, καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Melbourne, Monash και Victoria της Μελβούρνης και επικεφαλής της Μονάδας Ανοσίας και Εμβολίων στο Austin Research Institute της Μελβούρνης. Για το έργο της έχει λάβει πληθώρα τιμητικές διακρίσεις από πολλές χώρες. Στην Ελλάδα έλαβε το Βραβείο Μποδοσάκη για τον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών. Ωστόσο, από την πλευρά της κ. Αποστολοπούλου εκφράζεται απογοήτευση για την ελληνική αντιμετώπιση της κλινικής μελέτης του εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου