Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας


 

 Η Παλαιόχωρα είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολυσύχναστα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, τουριστικά θέρετρα της νότιας Κρήτης. Πριν μερικές δεκαετίες ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι, σήμερα, όμως, έχει εξελιχθεί σε γνήσιο τουριστικό προορισμό, που προσφέρει ευκαιρίες για θαυμάσιες διακοπές. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων και απέχει περίπου 75 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι χτισμένη πάνω σε μία χερσόνησο και αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα: Διαθέτει δύο παραλίες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Την Παχιά Άμμο με αμμουδιά, όπως δηλώνει και το όνομά της άλλωστε, και τα Χαλίκια που είναι με βότσαλο. Είναι πλήρως οργανωμένες, έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία και διακρίνονται για τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά τους.
 
 Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η Παλαιόχωρα είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας δωρικής πόλης Καλαμίδι, ενώ η ακμή της τοποθετείται κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το 1278 ο ενετός άρχοντας της περιοχής, Μαρίνος Γραδενίγος, έκτισε το κάστρο Castel Selino πάνω στη Χερσόνησο, τα ερείπια του οποίου ατενίζουν ακόμη και σήμερα το Λιβυκό πέλαγος. 

Ο οικισμός είναι συνεχώς αναπτυσσόμενος, χωρίς όμως να χάνει σε ομορφιά και χωρίς να αλλοιώνεται η γραφικότητα του τοπίου. Κατάλευκα σπίτια, πνιγμένα κυριολεκτικά στο πράσινο και τα λουλούδια, όμορφα σοκάκια, συστάδες δέντρων και απέραντο γαλάζιο.  Στην Παλαιοχώρα θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, ενώ η κρητική φιλοξενία βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της σε αυτή τη γωνιά του νησιού. Στις πολλές ταβέρνες της περιοχής θα δοκιμάσετε μοναδικές και αυθεντικές κρητικές συνταγές, ενώ οι λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης δε θα φύγουν παραπονεμένοι.
Τέλος, από την Παλαιοχώρα μπορείτε να επισκεφθείτε με καΐκι τη Γαύδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου