Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας


 
 
Ο Τσούτσουρος είναι γραφικό και πανέμορφο ψαροχώρι στα νότια του νομού Ηρακλείου, με συνεχώς εξελισσόμενη και αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή και με υπέροχη, πεντακάθαρη και κυρίως «θεραπευτική»  θάλασσα, η οποία έχει ιδιαίτερη πυκνότητα σε αλάτι και σε ιώδιο, γεγονός που της δίνει ιαματικές ιδιότητες. Σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα, με ελάχιστη υγρασία, ο Τσούτσουρας αποτελεί ιδανικό μέρος για διακοπές.  Οι άνθρωποι του οικισμού είναι πάντα φιλόξενοι και γραφικοί, στοιχείο που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ομορφιά του τόπου.
Είναι χτισμένος στην τοποθεσία που ήταν χτισμένη και η αρχαία πόλη Ίνατος, η οποία ήταν επίνειο της Πριανσού. Στην αρχαία Ίνατο λατρευόταν η Ειλείθυια, η θεά του τοκετού και σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε το ιερό σπήλαιο, στο οποίο έχουν βρεθεί πολλά λατρευτικά αφιερώματα των πιστών, όπως χάλκινα και πήλινα ειδώλια ανδρών, εγκύων γυναικών και ερωτικών συμπλεγμάτων, κοσμήματα, πήλινοι διπλοί πέλεκες, πήλινα ομοιώματα πλοίων, καθώς και αιγυπτιακά ειδώλια από φαγεντιανή. Ειδικά τα τελευταία μαρτυρούν την ακτινοβολία του ιερού σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, το άγνωστο αυτό σπήλαιο ήρθε στο προσκήνιο, κάνοντας το Τσούτσουρα γνωστό σε όλη την Ελλάδα. 
 
Δυτικά του Τσούτσουρα υπάρχουν οι παράλληλες βουνοκορφές, Δίας και Ήρα , όπου σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο βασιλιάς Αστερίωνας ανέθρεψε τους γιους του Δία, τους Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα, οι οποίοι στη συνέχεια βασίλεψαν στην Κνωσό, στη Φαιστό και στα Μάλια, αντίστοιχα, οικοδομώντας έτσι τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δυτικά του λιμανιού, στον Πέρα Τσούτσουρο, υπάρχει η περιοχή Κέρκελος (ή αλλιώς Πατούσα του Δία), όπου έδεναν οι αρχαίοι Ίνατες τα πλοία τους. Εκεί έχουν εντοπιστεί ίχνη της αρχαίας Ινάτου, μέσα και έξω από το νερό. Ακριβώς νότια του Κέρκελου, η ακτή είναι γεμάτη πανέμορφες σπηλιές και μάλιστα σε μια από αυτές, τη Δρακοσπηλιά, λέγεται ότι οι κάτοικοι είχαν βρει ένα σκελετό δράκου(!) 
Ολόκληρη η γύρω περιοχή διαθέτει μαγευτική φύση και δίνει την ευκαιρία για μικρές ή μεγάλες εκδρομές είτε στην καρδιά των βουνών μέσα από τα ποτάμια και τους χείμαρρους, είτε στις κορφές μέσα από βουνίσια μονοπάτια, είτε σε ωραίες παραλίες που υπάρχουν σε μακρύτερες αποστάσεις.  
Απέχει 68 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου