Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Κωνσταντίνος Παγωμένος: Ο Ζωγράφος - Γλύπτης από το Ηράκλειο

Ο Κωνσταντίνος Παγωμένος
Ο Κωνσταντίνος Παγωμένος είναι ένας καταξιωμένος  ζωγράφος  και  γλύπτης, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαρλερουά (Charleroi) στο Βέλγιο, στο εργαστήρι του ζωγράφου Charles Sczymkowicz (1976-1980).   Από το 1992 ασχολείται  κυρίως με κατασκευές και γλυπτά.
Έχει λάβει μέρος με μεγάλη επιτυχία σε εκατοντάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 1979 ως σήμερα, ενώ έργα του καλλιτέχνη φιλοξενούνται σε μουσεία, πινακοθήκες δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.   

Δημόσια Έργα του καλλιτέχνη:
Kostas Pagomenos Gallery: Entourage
1998: Καλλιτεχνική Κατασκευή και Εγκατάσταση στο Αίθριο του  Δημαρχείου Γαζίου "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ". 
    
     
Kostas Pagomenos Gallery: Kokkinidis
2001: Προτομή του Ηρακλή Κοκκινίδη και γλυπτό για το μνημείο πεσόντων στο Κεραμούτσι Ηρακλείου.
Kostas Pagomenos Gallery: Kefalogiannis
2001: Προτομή του Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη "ΚΟΥΝΤΟΚΩΣΤΑΣ" στο ξενοδοχείο APOLLONIA "
  
   
Kostas Pagomenos Gallery: Composition
2002: Γλυπτική σύνθεση στην Εκκλησία του Χριστού στην Γέργερη Ηρακλείου. Το 1828 ο Παπά-Γιώργης Κυριακίδης μαζί με δώδεκα Γεργιανούς σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.
Kostas Pagomenos Gallery: Kalimerakis
2003: Προτομή του Νικολάου Καλιμεράκη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.
Kostas Pagomenos Gallery: Venizelos
2005: Προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.
  
Kostas Pagomenos Gallery: Niarhos Discovery Center
Από το 2003 ασχολείται με τις καλλιτεχνικές κατασκευές της παιδικής αίθουσας NIARCHOS DISCOVERY CENTER του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (μακέτα, κατασκευές, εγκαταστάσεις, ειδικές επεμβάσεις).
   
Kostas Pagomenos Gallery: Bronze Fountain
2007: ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΡΗΝΗ στην ΓΕΡΓΕΡΗ, Ηράκλειο 
Kostas Pagomenos Gallery: Cretaquarium
2008-2009: Συνεργασία με το Ενυδρείο Κρήτης CRETAQUARIUM στiς Γούρνες Ηρακλείου (αντίγραφα θαλάσσιων ζώων, βραχοσυνθέσεις σε νέες δεξαμενές, καλλιτεχνικές επεμβάσεις στο χώρο υποδοχής όπως γιγάντιο χταπόδι, τεχνητούς βράχους και γενική διαμόρφωση του χώρου)
 
Kostas Pagomenos Gallery: Louis Tikas
2009: Προτομή του ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ - ΗΛΙΑ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ στην Μαρίνα Ρέθυμνο Κρήτη
Kostas Pagomenos Gallery: Sifis Anastasakis
2011: Προτομή του Σήφη Αναστασάκη- Ιπτάμενο Σμηναγό στην Γέργερη Ηρακλείου
 
    Επίσης, έχει φτιάξει τα σκηνικά για πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ στις δραστηριότητες του συγκαταλέγονται η αναπαλαίωση τοιχογραφιών στο Πολεμικό Μουσείο του Ναυπλίου, η διδασκαλία σε ιδιωτικά ΙΕΚ, η φιλοτέχνηση του Εξώφυλλου του  Ελληνικού Τηλεφωνικού Καταλόγου του Μόντρεαλ, η δημιουργία του ιδιωτικού Εργαστηρίου Τέχνης «Φιλότεχνο» στο Γάζι Ηρακλείου, τα μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής στο Γυμνάσιο Γαζίου και στο Κέντρο Καλλιτεχνών «Κοχλίας».
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μας λέει χαρακτηριστικά:

« Μεγάλωσα στο Βέλγιο. Είχα την τύχη να ζω σε περιβάλλον με πολύ πράσινο, με δένδρα ψηλά, με την ανοιχτή πεδιάδα να είναι μέσα στον καθημερινό μας ορίζοντα. Η αλλαγή των εποχών συνδέθηκε μέσα μου με τα χρώματα των φύλλων, με τη μυρωδιά του ξύλου, με τη δροσιά του αέρα και τους θαυμάσιους περιπάτους στο δάσος.

Kostas Pagomenos Gallery: Quiet Spring
Quiet Spring
Τώρα ζω στην Κρήτη. Τα κοντινά βουνά είναι «γυμνά» αλλά γεμάτα από μυρωδιές των θάμνων και της πληθώρας των βοτάνων. Η θάλασσα είναι τώρα ο καθημερινός μου ορίζοντας. Το μπλε της με αναζωογονεί και με ξεκουράζει. Είμαι μέρος της Φύσης και τη φέρω μέσα μου. Νοιώθω μετέωρος κάθε φορά που προσπαθώ να την υπερβώ. Ακούω την ανάσα της και μου προκαλεί απέραντη θλίψη και αμηχανία η καταστροφή που ο σύγχρονος άνθρωπος της προκαλεί. Οργίζομαι καθημερινά έτσι που νοιώθω όλο και πιο εύθραυστο το προστατευτικό κέλυφος που μας περιβάλλει. Το παρόν είναι που με κάνει να φοβούμαι και να τρομάζω για το μέλλον.
Kostas Pagomenos Gallery: Instrument
Instrument

Το έργο μου δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Χρησιμοποιώ κατ’ εξοχήν ανακυκλωμένα υλικά και φυσικές ύλες. Η δουλειά μου των τελευταίων χρόνων δεν χαρακτηρίζεται απλώς από αναφορές αλλά από εμμονές γύρω από τα θέματα οικολογίας, τους κινδύνους των μεταλλάξεων, την αλόγιστη διαχείριση των φυσικών πόρων, την καταστροφή της φυσικής ισορροπίας. Η δική μου φωνή διαμαρτυρίας είναι το έργο μου.

Kostas Pagomenos Gallery: Balance
Balance

Πού να ελπίσει κανείς πια σκέφτομαι! Ίσως μόνο στην αγάπη. Όποιος γνωρίσει τη Φύση, όπως γνωρίζει την αγάπη, δεν την αφήνει να χαθεί. Είναι ένα ζωντανό αγαπημένο σώμα και όχι μια ιδιόκτητη περιουσία προς εκμετάλλευση» .

Kostas Pagomenos Gallery: Mastership
Mastership
    
 Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καλλιτέχνη μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα, από την οποία και αντλήσαμε το υλικό: www.kostaspagomenos-sculpture.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου