Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας

 http://www.zoniana.gr/sfentoni/cave_02.jpg

Το σπήλαιο του "Σφεντόνη η Τρύπα" είναι το μοναδικό σπήλαιο στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη στο οποίο έχει αναπτυχθεί υποδομή υποδοχής και περιήγησης επισκεπτών. Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά του οικισμού των Ζωνιανών στη θέση "Μύρωνος", στις απότομες νότιες πλαγιές του λόφου Χαλέπα. Πλήθος ιστοριών και θρύλων κοσμούν συν τοις άλλοις το εντυπωσιακό σπήλαιο. 
Ο χώρος έξω από το σπήλαιο είναι εντυπωσιακός. Κατακόρυφες πλαγιές, ύψους μέχρι και 50 μέτρων, ορθώνονται σαν φυσικός τοίχος στη βορειοδυτική πλευρά των χώρων στάθμευσης και αναψυχής. Οι ογκώδεις μοναχικοί Βράχοι, που στέκουν μετέωροι λες και κάποιος τους έβαλε εκεί, δεσπόζουν στο χώρο, ενώ η θέα από εκεί είναι καταπληκτική.
http://www.zoniana.gr/sfentoni/cave_06.jpgΤο σπήλαιο έχει μήκος σε ευθεία γραμμή 145 μέτρα και καταλαμβάνει επιφάνεια πάνω από  3.000  τετρ. μ. με κύρια ανάπτυξή προς Βορρά. Έχει δημιουργηθεί με αργή διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων, το πάχος των οποίων κυμαίνεται από 25 έως 50 μέτρα. Το προσπελάσιμο τμήμα του  καταλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα του κύριου όγκου του, ενώ το μήκος του μονοπατιού περιήγησης των επισκεπτών είναι περίπου 270 μέτρα.
 Η πρώτη αίθουσα έχει μήκος 23, πλάτος 9 και ύψος 4 μέτρα. Στο τέλος της, υπάρχει ένας εντυπωσιακός ογκόλιθος φορτωμένος με πλήθος σταλαγμιτών. Προσπερνώντας τον από δεξιά, υπάρχει μια πολύ στενή τρύπα που οδηγεί σε ένα τυφλό και στενό θάλαμο μήκους 17 μέτρων, το "Άδυτο της Νεράιδας". 
Ακολουθεί ο "Προθάλαμος των Αρμονιών" με μήκος 18, πλάτος 12 και ύψος 3,5 μέτρα στο τέλος του οποίου υπάρχουν τεράστιες κολόνες. Προσπερνώντας, ορθώνονται τοίχοι από σταλαγμιτικό υλικό. 
Περνώντας την διευρυμένη δίοδο, βρισκόμαστε σε μια μεγαλοπρεπή αίθουσα, το "Ανάκτορο", με ακόμα πιο πλούσιο διάκοσμο. Οι κρύσταλλοι του ανθρακικού ασβεστίου αντανακλούν το φως και ο λιθωματικός διάκοσμος λαμπυρίζει. Η απόσταση από την είσοδο είναι περίπου 70 μέτρα. Από εδώ και πέρα το σπήλαιο γίνεται δαιδαλώδες εξ αιτίας της πληθώρας των σταλαγμιτών αλλά και των κολόνων που δημιουργούν τοίχους. 
Η αίθουσα που ακολουθεί, ο "Παρθενώνας", έχει διαστάσεις 30χ30 μέτρα και είναι κατάμεστη από σταλαγμίτες και αλλεπάλληλες σειρές από κολόνες ύψους μέχρι 6 μέτρων. Η περιήγηση των επισκεπτών σταματά εδώ για λόγους δυσκολίας προσπέλασης αλλά και για λόγους ασφάλειας.     
Η αίθουσα "Πανόραμα" έχει διαστάσεις 40χ40 μέτρα και ύψος που ποικίλει από 1 έως 8 μέτρα. Είναι και αυτή διαμερισματοποιημένη από τον λιθωματικό διάκοσμο. Πιο δεξιά, στη "Μητρόπολη", ο διάκοσμος είναι επιβλητικός, ενώ αριστερά οι λιθωματικές ροές του δαπέδου θυμίζουν "Απολιθωμένα Κύματα". Στο βορειότερο σημείο του σπηλαίου υπάρχει ο τελευταίος θάλαμος, ο "Θάλαμος του Χαμένου Παιδιού".
Πηγή: www.zoniana.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου