Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Ζουάν Μιρό: Ο ποιητής της εικόνας

Juan  Miro (1893-1983) Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να αντισταθούν στην γοητεία των εύθυμων, σπιρτόζικων, γεμάτων φαντασία και, μερικές φορές, απειλητικών μορφών και συμβόλων. Ο ζωγράφος δεν είναι ούτε απόλυτα σουρεαλιστής, ούτε αφηρημένος, συχνά όμως κατατάσσεται στους σουρεαλιστές. Στους πίνακές του εμφανίζονται συνεχώς στοιχεία του πραγματικού κόσμου, αν και συνήθως αποξενωμένα ή ανυψωμένα στο φανταστικό.

Σκύλος Ξεφλουδίζει Το Φεγγάρι
  Νεκρή Φύση
Καθιστή Γυναίκα
    Μαζί με τον Πικάσο θεωρούνται από τους πατέρες της Μοντέρνας ζωγραφικής. Εντυπωσιακά πολυδιάστατος και παραγωγικός καλλιτέχνης, υπήρξεν "αφηγητής μυθικών και λυρικών διηγημάτων", αφού τα έργα του πάντα διηγούνται μία ή περισσότερες ιστορίες.
Η Φάρμα
  Terra Ilaurada
Ή αν προτιμάτε, ένας "ποιητής" της εικόνας, που το ιδίωμά του χαρακτηρίζεται από σημεία και σύμβολα, μεταφορικά πεφωτισμένα και φορτισμένα, που αναδύονται απ' τα βάθη του υποσυνειδήτου. Τα οράματά του παιγνιώδη κι αλλόκοτα, περιλαμβάνουν παραμορφωμένες φιγούρες ζώων κι οργανικές φόρμες, καθώς επίσης και παράξενες γεωμετρικές κατασκευές.
Βορράς-Νότος
Αυτές οι εικόνες φιλοτεχνηθήκαν με φαινομενική λεπτότητα, σε επίπεδο κι ουδέτερο φόντο, με περιορισμένη γκάμα έντονων χρωμάτων, μ' έμφαση στο μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και μαύρο. Αργότερα πειραματίστηκε μ' άλλα υλικά και φιλοτέχνησε λιθογραφίες, οξυγραφίες, κολάζ, γλυπτά, τοιχογραφίες, κεραμικά κι υφάσματα.
Βουνά
Γεννήθηκε στις 20 Απρίλη, στη Βαρκελώνη και 14 ετών φοιτά στην Εμπορική Σχολή. Κρυφά παρακολουθεί μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τους, Ουρχέλ και Χοσέ Πάσκο. Το 1912 γράφεται στη Σχολή Τέχνης του Νταλί κι 6 χρόνια μετά, διοργανώνεται η πρώτη προσωπική του έκθεση στη Galleria Dalman, στη γενέτειρά του.
Μελαγχολία

 Το  1921, εγκαθίσταται στο Παρίσι, και κάνει παρέα με τους, Τριστάν Τζάρα, Αντρέ Μπρετόν, Μαξ Ζακόμπ, Έρνεστ Χεμινγουαίη και Χένρι Μίλερ. Η Gallerie Licorne διοργανώνει προσωπική του έκθεση. 
Γυναίκα & Πουλί Στο Σεληνόφως
Πορτρέτο
 Το 1929 παντρεύεται τη Πιλάρ Χουνκόσα, με την οποία αποκτά μια κόρη, τη Ντολόρες και 3 χρόνια μετά, επιστρέφει στη Βαρκελώνη. Ασχολείται με τη σκηνογραφία και σχεδιάζει τα κοστούμια για τα Ρώσικα Μπαλέτα Ντιαγκίλεφ.
Το Ψάρι που τραγουδά
'Αλογο, Πίπα, 'Ανθος
Με το ξέσπασμα του Εμφυλίου, το 1936, επιστρέφει στο Παρίσι με την οικογένειά του. Το 1941, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, διοργανώνει αναδρομική του έκθεση. Την επόμενη χρονιά, επιστρέφει για εγκατάσταση, στο πατρικό του. Το 1955 σταματά να ζωγραφίζει κι ασχολείται με τις Γραφικές Τέχνες και τα Κεραμικά. 
Ο Ubo Βασιλιάς
Ο Ubo Βασιλιάς Ι
Τον επόμενο χρόνο, μετακομίζει στη Πάλμα της Μαγιόρκα, σ' ένα ατελιέ που 'χτισε για κείνον ο Χοσέ Λουίς Σερτ. Ξαναρχίζει να ζωγραφίζει 4 χρόνια μετά, εκθέτει σ' ΗΠΑ κι Ιαπωνία. Το 1975 ιδρύει το Ίδρυμα Χουάν Μιρό Κέντρο Σπουδών Σύγχρονης Τέχνης.
Το καρναβάλι του Αρλεκίνου
Το 1983, ανήμερα Χριστούγεννα, πεθαίνει στο ατελιέ του στη Πάλμα της Μαγιόρκα, πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να θαυμάσετε πολλά από τα διάσημα έργα του Ισπανού ζωγράφου. http://www.famousartistsgallery.com/gallery1/miro-vp.html
 
Πηγές:  peri-grafis.com
             sfr.ee.teiath.gr
            el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου