Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ο παλιός φάρος του Ηρακλείου

 
 
Ο φάρος του Ηρακλείου ήταν ένα από τα σημαντικά μνημεία της πόλης μας που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει. Η ιστορία του είναι εντυπωσιακή.
Στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το ενετικό κάστρο του Κούλε, πιστεύεται  οτι υπήρχε πύργος, κατά τη Β' Βυζαντινή περίοδο, που φρουρούσε την είσοδο του λιμανιού. Στην κορυφή του πύργου, είναι πολύ πιθανόν, ήδη απο τότε να λειτουργούσε φάρος ανοικτής φλόγας (φρυκτωρία), είτε μόνιμα, είτε περιστασιακά.

Σχέδιο της οχύρωσης του Χάνδακα, με τον πύργο στο σημείο που αργότερα κατασκευάστηκε
το Ενετικό κάστρο του Κούλε. (Χρυσούλα Τζομπανάκη - Χάνδακας - Η Πόλη και τα Τείχη)
 
Σε έγγραφο του 1303 στην Βενετία, αναφέρονται οι σημαντικές ζημιές του Βυζαντινού πύργου, από τον καταστροφικό σεισμό του ίδιου έτους,  ενώ διάφοροι περιηγητές της ενετικής περιόδου, απέδωσαν σε σκίτσα την εικόνα του λιμανιού με το νέο κάστρο στη θάλασσα και τον φάρο του, που φέρεται να ολοκληρώθηκε ως τα μέσα του 16ου αιώνα. 

 Φανταστική απεικόνιση του Χάνδακα των Braun και Hogenberg του 1598. 
 
   Κατά την αραβική κατοχή του 1830-1840, ο Φάρος του λιμανιού ανακαινίστηκε και λειτούργησε με νέο φως.  Το 1864, η κυριότητα του Φάρου, πέρασε στη δικαιοδοσία της Γαλλικής Εταιρείας Οθωμανικών Φάρων, και ο φωτισμός του εκσυγχρονίζεται και πάλι. Το 1913, με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων, πέρασε στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Υπηρεσίας Φάρων και το 1930 ανακαινίστηκε με οικτρά αποτελέσματα ως προς την αισθητική του, αφού προστέθηκαν τσιμεντένιες ενισχύσεις που αλλοίωσαν την όψη του.    

 Ο Φάρος του Ηρακλείου κατα τη δεκαετία του '50.
 Διακρίνονται οι τσιμεντένιες ενισχύσεις. 
 
   Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, ο Φάρος καταστράφηκε. Με τη λήξη του πολέμου ανακαινίστηκε και λειτούργησε ξανά, μέχρι το 1960, όταν με την επέμβαση της αρχαιολογίας, ο Φάρος του Ηρακλείου ανακαινίστηκε και αφαιρέθηκαν τα τσιμεντένια φαντώματα. 

  Ο Φάρος, κατα τη δεκαετία του '50.

Σήμερα, ο Φάρος του Κούλε, είναι  σβηστός, αφού πλέον το φανάρι έχει μετατοπιστεί στη νέα είσοδο του λιμανιού.

Πηγή: kritinautiglia.webnode.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου