Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας



 
Δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Φραγίσκου στο Ρέθυμνο, βρίσκεται η είσοδος ενός τούρκικου δημοτικού σχολείου, το οποίο ακόμα και σήμερα λειτουργεί ως ελληνικό δημοτικό σχολείο.  Η είσοδός του με τις δύο καμάρες - πανομοιότυπη με την είσοδο της Φορτέτζας- είναι περίτεχνα διακοσμημένη με ανάγλυφα σχέδια αμπελιών, λιονταριών, τζαμιών κι ένα μισοφέγγαρο, ενώ στις βάσεις των παραστάδων σώζονται δυο κατεστραμμένα ανάγλυφα λιοντάρια.
Η άλλη πόρτα του σχολείου (στη δυτική πλευρά) έχει μία επιγραφή, που επιβεβαιώνει ότι ένα σχολείο θηλέων ιδρύθηκε στον ίδιο χώρο το 1795/6. Στο βόρειο άκρο της σχολικής αυλής υπάρχει ένας τουρκικός τάφος ήρωα της μάχης του Ρεθύμνου σε πολύ καλή κατάσταση. Από την αυλή του σχολείου φαίνεται το Τζαμί του Νερατζέ και ο μιναρές του. 
Το κτήριο που υπάρχει σήμερα κατασκευάστηκε το 1890 και αντικατέστησε το παλιότερο.  
 
Τι κρίμα, όμως, μία τόσο όμορφη και περίτεχνα δουλεμένη είσοδος να περιτριγυρίζεται από συνθήματα και μουτζούρες στους πλαϊνούς τοίχους, που εκ πρώτης όψεως δεν έχουν να δηλώσουν τίποτα, παρά μόνο την έλλειψη αισθητικής αυτών που τα έγραψαν...
Λίγος παραπάνω σεβασμός στην ιστορία και τα μνημεία της δεν έβλαψε κανένα, αντίθετα μας ωφέλησε όλους μας.
 
 http://4.bp.blogspot.com/_oJ58mNEwghU/TDf55vPg7iI/AAAAAAAAE4M/TFrxzyam-lg/s1600/DSC_6195.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου