Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας


 

Η παραλία της Κολοκύθας ή αλλιώς του Αγίου Λουκά  είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της ανατολικής Κρήτης. Είναι μικρή σε έκταση με γαλαζοπράσινα νερά και άσπρη αμμουδιά που συνθέτουν ένα παραδεισένιο κι εξωτικό σκηνικό, ενώ στην παραλία υπάρχουν αλμυρίκια για να ξεκουραστείτε κάτω από τη σκιά τους. Είναι προτιμότερο να αποφύγετε τις ώρες αιχμής, καθώς πραγματικά δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες, ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ τα καραβάκια που μεταφέρουν τουρίστες από τις γύρω περιοχές διαταράσσουν την ομορφιά και τη γαλήνη του τόπου.   
 
Η πρόσβαση στην παραλία προσφέρεται για μία εξαιρετική διαδρομή μέσα στη φύση. Από την Ελούντα, ακολουθήστε τον δρόμο που οδηγεί ανατολικά, κατά μήκος της παραλίας, περάστε τις παλιές αλυκές στα δεξιά σας, συνεχίστε μέχρι τον Πόρο, - τη μικρή διώρυγα που κατασκεύασαν οι Γάλλοι το 1897 για να περνούν οι βάρκες από τη λιμνοθάλασσα της Ελούντας στον κόλπο του Μιραμπέλου- βρείτε το χωματόδρομο και μετά από 200-300μ. στρίψτε δεξιά,  όπου ο δρόμος θα σας βγάλει στην εκκλησία του Αγίου Λουκά. Από εκεί ξεκινούν 2-3 πολύ σύντομα παράλληλα μονοπάτια που όλα καταλήγουν στην παραλία. Από την Εκκλησία μπορείτε να διακρίνετε απέναντι το μικρό νησί της Κολοκύθας, όπου φωλιάζουν χιλιάδες γλάροι. Επίσης, βορειότερα διακρίνεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φωκά, που χτίστηκε προς τιμή του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά για την απελευθέρωση της Κρήτης το 961μΧ από τους Άραβες, στην οποία αξίζει να πάτε περπατώντας.
Αν θέλετε να απομονωθείτε, μπορείτε να περπατήσετε νότια (πέρα από το δεξί άκρο της παραλίας, όπως την κοιτάτε από τη στεριά), όπου υπάρχουν οι δύο μικροί κόλποι του Βαγιού με άμμο και πέτρες και πολλά αλμυρίκια. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν ίχνη μικρού ορυχείου πορώλιθου, όπου πιθανόν να υπήρχε και κάποιος φοίνικας (βαγί) παλαιότερα.
 Πηγή: www.cretanbeaches.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου