Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Σαλβαδόρ Νταλί: Ο ζωγράφος του ονείρου

Οι ληστές επέστρεψαν τον κλεμμένο πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί



Σε άριστη κατάσταση - ευτυχώς- επεστράφη μέσω ταχυδρομείου σε πινακοθήκη της Νέας Υόρκης, από την οποία και είχε κλαπεί την περασμένη εβδομάδα, ο διάσημος πίνακας του διάσημου Ισπανού ζωγράφου  Σαλβαδόρ Νταλί «Cartel del Don Juan Tenorio»
(φωτογραφία πάνω) . Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το δέμα ταχυδρομήθηκε από την Ευρώπη, ενώ πάνω του αναγράφονταν ψευδή στοιχεία του αποστολέα και της διεύθυνσης. Το πιο πιθανό είναι ότι εξαιτίας της εκτεταμένης δημοσιότητας που δόθηκε στο θέμα, η πώληση του πίνακα στη μαύρη αγορά ήταν σχεδόν αδύνατη.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί (1904 —1989), που συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού στο οποίο ανήκε για ένα διάστημα, είναι μία πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης. 

Πειραματίζεται με τον κυβισμό, έρχεται σε επαφή με το ριζοσπαστικό κίνημα του ντανταϊσμού, το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά το έργο του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ αργότερα στα έργα του αποτυπώνονται ισχυρές επιδράσεις από το έργο του Πικάσο. Ταυτόχρονα αρχίζει να διαφαίνεται ένα προσωπικό ύφος στους πίνακες του.   Στις αρχές της δεκατίας του 1930, ο Νταλί επινοεί επιπλέον την Παρανοϊκο-κριτική μέθοδο, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, που αποτελεί ένα είδος υπερρεαλιστικής τεχνικής με σκοπό την πρόσβαση στο ασυνείδητο προς όφελος της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Νταλί στηρίζει την μέθοδο αυτή στην ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργεί συνειρμικά, συνδέοντας εικόνες ή αντικείμενα που δεν συνδέονται μεταξύ τους κατ' ανάγκη λογικά. Έτσι, συνδέεται άμεσα με τον υπερρεαλιστικό αυτοματισμό και τις φροϋδικές θεωρίες γύρω από τα όνειρα.
Θαυμάστε μερικούς διάσημους πινακές του.

http://dali.uffs.net/galerie/pictures/1931_the_persistence_of_memory_01.jpg
The Persistence of Memory (Ο πιο διάσημος από όλους)

http://dali.uffs.net/galerie/pictures/1946_temptation_of_st_anthony_01.jpg
Temptation of St.  Anthony
http://dali.uffs.net/galerie/pictures/1956_living_still_life_01.jpg 
Living still Life
 http://dali.uffs.net/galerie/pictures/1938_the_endless_enigma_01.jpg
 The Endless Enigma

 File:Galaofspheres.JPG
 Galatea of the Spheres
 Pierrot Playing the Guitar, 1925
 Pierrot Playing the Guitar
 Baby Map of the World, 1939
 Baby Map of the World
Για περισσότερους πίνακες στη διεύθυνση:  http://www.virtualdali.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου