Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας



Στην νοτιοανατολική γωνιά του νομού Χανίων, περίπου 65 χλμ. από την πόλη και 15 χιλιόμετα ανατολικά της Χώρας Σφακίων βρίσκεται το Φραγκοκάστελο. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 14ο αιώνα. Το 1828, στην διάρκεια της κρητικής εξέγερσης εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας του νησιού, 5000 Τούρκοι στρατιώτες έσφαξαν πάνω από 600 Κρητικούς πολεμιστές που είχαν βρει καταφύγιο στο κάστρο. 
Από τότε, σύμφωνα με το θρύλο, στην επέτειο της σφαγής, τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών, οι "Δροσουλίτες" , όπως αποκαλούνται, σηκώνονται από το παρακείμενο κοιμητήριο, αρματωμένοι σαν τότε, και σχηματίζουν μια πομπή που περνάει μέσα από το κάστρο και καταλήγει μέσα στη θάλασσα.  
Το Φραγκοκάστελο έχει υπέροχες παραλίες με άμμο και διάφανα καθαρά νερά, προστατευμένες από τους νοτιάδες του Λιβυκού Πελάγους. Η κύρια παραλία δίπλα από το κάστρο, με τη μεγάλη αμμουδιά της και τα ρηχά ήρεμα νερά της, είναι από τις  ασφαλέστερες και ομορφότερες στη Νότια Κρήτη, απόλυτα κατάλληλη για μικρά παιδιά.  Δυτικά του κάστρου είναι μια άλλη παραλία με βότσαλα και βραχώδη βυθό κατάλληλη για κολύμβηση με αναπνευστήρα και ψάρεμα.Περίπου 600 μέτρα στα αριστερά του κάστρου υπάρχει μια άλλη παραλία, επίσης προστατευμένη από τους ανέμους. Αυτή είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Νότιας Κρήτης, γνωστή ως Ορθή Άμμος. Είναι απόμερη και ήσυχη, μακρυά από το δρόμο, με πεντακάθαρη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου