Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ηράκλειο: Χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας δεν είναι πολλές κατά κοινή ομολογία, αν εξαιρέσει κανείς τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου κάτι παραπάνω συμβαίνει. Παρόλη αυτή την ένδεια, που σαφώς είναι απογοητευτική για τους Ηρακλειώτες, υπάρχουν πολλοί χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις, όταν αυτές γίνονται. Εν αναμονή και του πολύκροτου νέου Πολιτιστικού Κέντρου, σας παρουσιάζω τους κυριότερους από τους ήδη υπάρχοντες. Για την ιστορία να πούμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα ενετικά τείχη της πόλης.
  • Ο Θεατρικός Σταθμός
  • Η Όαση (Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»)
  • Το Μικρό Κηποθέατρο «Μάνος Χατζηδάκις»
  • Το Δημοτικό Μέγαρο της οδού Ανδρόγεω
  • Η Πύλη Αγίου Γεωργίου
  • Η Πύλη Βιττούρι (Βίγλα)
  • Ο Προμαχώνας Παντοκράτορα
  • Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Βηθλεέμ»
  • Η Χαμηλή Πλατεία Βηθλεέμ
  • Ο Πολυχώρος «Παλιάς Λαχαναγοράς»

Θεατρικός Σταθμός

Στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού υπήρχαν δύο μεγάλες αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου. Η ανατολική από αυτές εδόθη στον Δήμο Ηρακλείου για τη δημιουργία ενός μικρού θεατρικού σταθμού. Η αποθήκη αυτή είναι πετρόκτιστη με δίριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη, εμβαδού 680τ.μ. περίπου, και σχήμα σχεδόν ορθογώνιο.
Η μελέτη για τη διαμόρφωσή της, που ξεκίνησε το 1986, προέβλεπε μία σειρά εργασιών για τη συντήρηση του οικοδομήματος και για τη μετατροπή του σε χώρο κατάλληλο να στεγάσει τις ανάγκες ενός θεατρικού σταθμού χωρίς εξεζητημένα αρχιτεκτονικά ευρήματα, έτσι ώστε να διασωθεί το εξωτερικό ύφος του κτηρίου.
Μετά το πέρας των εργασιών το 1989, εκτός των θεατρικών παραστάσεων έχει πραγματοποιηθεί και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, ομιλίες, συνεδριάσεις κ.λ.π.

 

Η Όαση (Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»)

Ο χώρος της Όασης, που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι εξαιρετικές εκδηλώσεις, είναι το τμήμα εκείνο της τάφρου της νέας ενετικής οχυρώσεως που αντιστοιχεί στον Προμαχώνα Ιησού.
Ανατολικά από την είσοδο του χώρου έχει διαμορφωθεί η πλατεία Κύπρου που απέχει περίπου 600μ. από το κέντρο της πόλης.
Γιά πρώτη φορά ο χώρος της Όασης λειτούργησε ως μικρός θεατρικός χώρος κατά τη Γερμανική κατοχή, αφού πρώτα κόπηκαν αρκετά πεύκα.
Στη συνέχεια, μέχρι το 1963, στον χώρο αυτό έγιναν πολλές υπαίθριες συγκεντρώσεις, κυρίως πολιτικές. Το 1963 έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησης του χώρου ως θερινό θέατρο, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το 1976. Το 1976 δημιουργήθηκε το θέατρο με τη μορφή που έχει σήμερα. Εγινε ένας σύγχρονος ανοικτός θεατρικός χώρος 1200 περίπου θέσεων με όλους εκείνους τους αναγκαίους (κύριους και βοηθητικούς) χώρους.

 

Μικρό Κηποθέατρο «Μάνος Χατζηδάκις»


Πίσω από το μεγάλο κηποθέατρο, στη χαμηλή πλατεία της Πύλης Ιησού, διαμορφώθηκε το 1980 ύστερα από πρόταση του Μάνου Χατζηδάκι και με σχέδια του Διονύση Φωτόπουλου, το Μικρό Κηποθέατρο, που πρόσφατα πήρε το όνομα του μεγάλου συνθέτη.
Είναι μία λυόμενη κατασκευή για να μην προκαλούνται ζημιές στα Ενετικά Τείχη, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα μνημεία.
Στο Μικρό Κηποθέατρο (400 - 450 θέσεων), όπως και στο μεγάλο, έγιναν πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις του «Μουσικού Αυγούστου» και θεσμού «Ηράκλειο - Καλοκαίρι». Το 2011 ανακαινίστηκε πλήρως και η είσοδος του πλέον είναι από την οδό Πλαστήρα.

 

Το Δημοτικό Μέγαρο της οδού Ανδρόγεω

Το δημοτικό μέγαρο της οδού Ανδρόγεω είναι μια μοντέρνα κατασκευή που περατώθηκε το 1992. Πρόκειται για πενταώροφο κτίσμα με δύο υπόγεια και μεικτή λειτουργία.
Το οικόπεδο του κτιρίου συνορεύει νότια με ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία της πόλης, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί μία κλιματιζόμενη αίθουσα, ως Πολύκεντρο Νεολαίας, (φωτογραφία) με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Internet.
Στον β' όροφο έχει δημιουργηθεί ειδική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα μέσα, κατάλληλη για διαλέξεις, σεμινάρια, κινηματογραφικές προβολές και άλλου είδους εκδηλώσεις. Τέλος, στους υπόλοιπους ορόφους του κτιρίου στεγάζονται διάφορες Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου.

 

Πύλη Αγίου Γεωργίου

Η Πύλη Αγίου Γεωργίου ήταν αφιερωμένη στον ομώνυμο στρατιωτικό Άγιο που απεικονιζόταν ανάγλυφα, ως καβαλάρης, σε μορφή μεταλλίου, πάνω από το κεντρικό τμήμα της εισόδου της. Εντοπιζόταν περίπου στη θέση που βρίσκεται η προτομή του Ν. Καζαντζάκη. Την ίδια Πύλη συναντάμε και με το όνομα Πύλη του Λαζαρέτο (δηλαδή πύλη που οδηγούσε στο λοιμοκαθαρτήριο) ή του Μαρουλά (πύλη που οδηγούσε στο ομώνυμο προάστιο). Ήταν μία από τις τρεις χερσαίες πύλες του ενετικού οχυρωματικού περιβόλου με στρατιωτικό και πολιτικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτήν διακινούνταν ο πληθυσμός και τα εμπορεύματα από την πόλη και από την πόλη προς τα ανατολικά προάστια. Σήμερα ο χώρος κατάλληλα εξοπλισμένος χρησιμοποιείται και για εκθέσεις ή άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

 

Δημοτικός Κινηματογράφος «Βηθλεέμ»

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και βρίσκεται στη νοτιοανατολική χαμηλή πλατεία του προμαχώνα «Βηθλεέμ» των ενετικών τειχών. Στο Δημοτικό Κινηματογράφο προβάλλονται σε πρώτη προβολή πολλές καινούριες παραγωγές, ταινίες μικρού μήκους, ταινίες για μικρότερες ηλικίες, παλαιότερες ταινίες καθώς και διάφορα αφιερώματα. Επίσης, ο χώρος του κινηματογράφου φιλοξενεί και παράλληλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικές και μη.

 

Πολυχώρος «Παλιάς Λαχαναγοράς»

Ο νέος Πολυχώρος της «Παλιάς Λαχαναγοράς» βρίσκεται επί της παραλιακής Λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου. Πρόκειται για χώρο που καταλαμβάνει έκταση 4.400τ.μ., και  εκτός από την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων - Εκδηλώσεων (200 ατόμων περίπου) περιλαμβάνει και ένα παράρτημα του Πολύκεντρου Νεολαίας (αναψυκτήριο και Internet Cafe), το Γραφείο Απασχόλησης και το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης στο χώρο αυτό λειτουργεί Υπόγειος Σταθμός Αυτοκινήτων δύο (2) ορόφων και χωρητικότητας 131 θέσεων, ενώ στην οροφή του έχει δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος.

Η Πύλη Βιττούρι (Βίγλα)

Προμαχώνας Παντοκράτορα
 
Η Πύλη Μακάσι
Πηγή: www.heraklion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου