Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Σίβας: Ένα αλλιώτικο χωριό

 click to enlarge
 
Το χωριό Σίβας είναι ένα  μικρό, γραφικό και συνάμα παραδοσιακό, μεσόγειο χωριό στο νομό Ηρακλείου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού.  Απέχει 62χλ από το Ηράκλειο, στη δυτική πλαγιά των Αστερουσίων σε υψόμετρο 110 μέτρων.

Χωριό με ιδιαίτερη αισθητική και προσωπικότητα. Στην πρώτη κιόλας βόλτα στο πανέμορφο αυτό χωριό θα συναντήσετε όμορφα λιθόκτιστα σπίτια με πολλά σκαλισμένα οικόσημα και ωραίες καμαρωτές πόρτες. Το πρώτο που συναντάτε  μπαίνοντας στο χωριό είναι μια πολύ ωραία και χαρακτηριστική πηγή δίπλα ακριβώς στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Η βόλτα στα αξιοθέατα του χωριού πρέπει να ξεκινήσει από την πλατεία, όπου δεσπόζει το παλιό κτίριο του Δημοτικού σχολείου που κτίστηκε στα 1864. Δίπλα στο Δημοτικό σχολείο και κτισμένη την ίδια εποχή είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, αφιερωμένη στη μνήμη της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννη του Πρόδρομου (Βαπτιστή) που τιμάται στις 29 Αυγούστου. Ο ναός έχει ένα ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και θαυμάσιες εικόνες του γνωστού αγιογράφου Ιωάννη Σταθάκη.

Κοντά στο χωριό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κυκλικούς τάφους της προ ανακτορικής περιόδου (2600-2000 π.Χ.). Επίσης, το 1958 ανακαλύφθηκε μια πλήρης συλλογή ελληνιστικών νομισμάτων.  Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά κλάπηκαν και απέμειναν μόνο 36, τα οποία βρίσκονται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. 
 
Ο Σίβας ήταν και η γενέτειρα αρκετών ιστορικών προσωπικοτήτων που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία του νησιού.  Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος που αναδιοργάνωσε τους χριστιανούς, αφού κατέλαβε το νησί ο Νικηφόρος Φωκάς από τους Άραβες, ο Ιωάννης Σκουτής (Στεφανάκης) που πολέμησε στην επανάσταση του 1821 κατά των Τούρκων και ο συγγραφέας Θέμος Κορνάρος.
 
Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Μερικοί ισχυρίζονται ότι σχετίζεται με το Shiva, τον ινδικό θεό ή τη Siwa , την περίφημη όαση της Αιγύπτου, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία που επισκέφτηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος.  Η λατινική λέξη "Silva", σημαίνει δάσος και γνωρίζουμε ότι η οροσειρά των Αστερουσίων παλαιότερα ήταν καλυμμένη από πυκνά δάση. Μα πιο πιθανό φαίνεται ότι οι πηγές νερού (στα αραβικά Siva ) έδωσαν το όνομα τους στο χωριό.
 click to enlarge
Το καλοκαίρι ο πολιτιστικός σύλλογος «Θέμος Κορνάρος» διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου που κορυφώνονται την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις που ολοκληρώνονται με τον πιο φυσικό τρόπο: με παραδοσιακό γλέντι. Επίσης, τον Δεκαπενταύγουστο στο Μοναστήρι της Οδηγήτριας γιορτάζεται η Παναγία με μεγάλο πανηγύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου