Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας




 

 Η Αγία Γαλήνη είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Κρήτης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά παράλια της Κρήτης, στα όρια των νομών Ρεθύμνου – Ηρακλείου.  Ο τόπος που είναι κτισμένο το διάσημο ψαροχώρι είναι βραχώδης και ανηφορικός, τα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά μέχρι ψηλά τους λόφους και έχουν όλα πανοραμική θέα προς το Λυβικό Πέλαγος. Έχει εξαιρετικό κλίμα, ήπιο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, και θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.  
 

Αρκετές εκδοχές έχουν ακουστεί για την προέλευση του ιδιαίτερου ονόματος της Αγίας Γαλήνης. Μια από αυτές αναφέρει ότι όταν μια βυζαντινη πριγκήπισσα ταξίδευε προς τους Άγιους Τόπους με το πλοίο της, έπεσε σε μεγάλη τρικυμία. Τότε προσευχήθηκε στη Παναγία, ζητώντας την βοήθεια της, και της έταξε να κτίσει ένα ναό, στο σημείο που θα έβγαινε. Πράγματι, το πλοίο κατάφερε να σωθεί και να αράξει στην απάνεμη παραλία του χωριού, που ποτέ δεν σηκώνονται κύματα. Η πριγκίπισσα, πιστή στον όρκο της, έκτισε ένα ναό, τον οποίο ονόμασε Παναγία Γαλήνη, που αργότερα παραφράστηκε σε Αγία Γαλήνη. Ο ναός αυτός είναι η Κοίμηση της Παναγίας στο νεκροταφείο του χωριού. Επίσης, σε χάρτες της Τουρκοκρατίας, έχει βρεθεί η ονομασία Άγιος Γαλήνης. Τέλος, μπορεί να προέρχεται από τις λέξεις «αεί γαλήνη», δηλ. πάντα ήρεμο λιμάνι.
Διαθέτει υπέροχη παραλία και πολλές τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και studios, ενώ για τους λάτρεις της κατασκήνωσης στην Αγία Γαλήνη υπάρχει οργανωμένο Camping, στον οικισμό Λαγκούφα κοντά στην παραλία της Αγίας Γαλήνης.

Στην Αγία Γαλήνη βρίσκεται η σπηλιά του Δαίδαλου, όπου σύμφωνα με το μύθο εκεί κρυβόταν ο ίδιος μαζί με το γιο του Ίκαρο, όσο καταδιώκονταν απο τον βασιλιά Μίνωα. Κατάφεραν να πετάξουν προς την ελευθερία χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια φτερά που κόλλησαν με κερί.
 

Ο βράχος που χρησιμοποίησαν ως βάση για την πτήση τους, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του λιμανιού με θέα τη θάλασσα και σήμερα φιλοξενεί δύο αγάλματα που τους απεικονίζουν τη στιγμή που ετοιμάζονται για το ταξίδι τους.

Πηγή: www.agiagalini-crete.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου