Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Εισαγωγή στη Δραματική Ποίηση - Γ' Γυμνασίου

 
Η γνώση της ιστορίας της αρχαίας ελληνικής γραμματείας είναι απαραίτητη για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς καλούνται να γνωρίσουν τα είδη του αρχαίου λόγου, πεζού και ποιητικού, ήδη από την πρώτη Γυμνασίου και να μπολιαστούν με τα ιδεώδη και τις αξίες της αρχαίας ελληνικής σκέψης. Πολλές φορές, όμως, αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατανόηση πολύ απλών εννοιών, όπως είναι το έπος, η δραματική ποίηση, η ρητορική κ.ά. η οποία δυσκολία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες με κυριότερο -κατά τη γνώμη μου- την αποστροφή που νιώθουν απέναντι σε ένα πυκνογραμμένο βιβλίο. 
Σε μία τέτοια περίπτωση κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση ενός σύγχρονου τρόπου διδασκαλίας των βασικών στοιχείων της ιστορίας της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που θα βασίζεται στην συνεισφορά των νέων τεχνολογιών. Με την προϋπόθεση πάντα ότι οι νέες τεχνολογίες θα συνεπικουρούν στο έργο του εκπαιδευτικού και δε θα τον υποκαταστήσουν.
Με ένα τέτοιο λοιπόν σκεπτικό φτιάχτηκε από την γράφουσα μία παρουσίαση των βασικών στοιχείων της Δραματικής ποίησης, με αφορμή τη διδασκαλία της τραγωδίας "Ελένη" του Ευριπίδη στη Γ' Γυμνασίου. Δε φιλοδοξεί να καλύψει ολόκληρη τη θεωρία, παρά μόνο τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να εισαχθούν οι μαθητές ομαλά στον "κόσμο" της δραματικής ποίησης και του Ευριπίδη, προκειμένου να παρακολουθήσουν με άνεση την τραγωδία. 
Η παρουσίαση υπάρχει στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
https://docs.google.com/presentation/d/1Iw84AvXuS6hN6zQJyBqRIzhcSHebf23cJ9nWNHKT384/edit#slide=id.g2e34299e_0_130

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου