Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας

Αεροφωτογραφία της Κρήτης από δορυφόρο της NASA
Κοιτώντας αυτή τη φωτογραφία από το δορυφόρο της αμερικάνικης υπηρεσίας διαστήματος δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω για άλλη μία φορά το πόσο όμορφα κείτεται η Κρήτη στη μέση του πελάγους, στη μέση του κόσμου. Την αρχοντιά της, το μεγαλείο της, την καθαρότητά της, την απλότητά της τα βλέπει κανείς κάθε μέρα, σε κάθε του βήμα στο νησί. Τώρα τα βλέπει και από το διάστημα...
Και καθώς έγραφά τούτες τις σειρές, μου ήρθε στο μυαλό μία μαντινάδα από τις πολλές για την Κρήτη και σας την  παραθέτω. Η σημειολογία της μαντινάδας είναι ξεκάθαρη.
 
Ούλος ο κόσμος απ' τη μια, 
η Κρήτη απ' την άλλη. 
Ω! την παντέρμη ζυγαριά 
στην Κρήτη γέρνει πάλι.

Και επειδή Κρήτη χωρίς Ψαραντώνη δεν νοείται, διαβάστε και τι είπε ο σπουδαίος Κρητικός καλλιτέχνης για την έμπνευση που του δίνει το νησί, ο Ψηλορείτης για την ακρίβεια, για τις εξαιρετικές του μαντινάδες.
"Πώς να σας το πω ρε παιδιά; Εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε τίποτα, η φύση τα έχει όλα. Αυτή είναι ο Θεός. Αυτή σε γεννάει, σε τρώει, σε τιμωρεί. Αυτή μας δίνει και τη μουσική. Εγώ στέκομαι απέναντι απ' τον Ψηλορείτη με τις ώρες. Κι έχω βγάλει τη μαντινάδα που λέει:
«Στου Ψηλορείτη την κορφή
 το χιόνι δεν τελειώνει
μέχρι να λιώσει το παλιό, 
καινούριο το πλακώνει».

Τον κοίταζα κι αυτός μου 'λεγε τη μουσική".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου