Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Έλιγκας: Ένας "σπαστός" καταρράκτης 200 μέτρων!

Αν δεν υπήρχε το νερό, κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν το Κοίλον ενός αρχαίου θεάτρου
 Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιφανειακά τεκτονικά ρήγματα της Κρήτης βρίσκεται στο φαράγγι του Έλιγκα. Σχηματίστηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια εξαιτίας των σεισμικών ανακατατάξεων που προέκυψαν στο νησί και διαμόρφωσαν εν πολλοίς τη σημερινή του εικόνα. Η υψομετρική διαφορά εισόδου – εξόδου του φαραγγιού είναι περίπου 230 μέτρα, έχει συνολικά εννέα καταβάσεις και απαιτεί περίπου 2,5 ώρες για τη διάσχισή του. Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι δεν απευθύνεται σε απλούς ανθρώπους που αναζητούν μία φυσιολατρική εκδρομή, εξαιτίας της δυσκολίας που παρουσιάζει στην κατάβασή του.
Διακρίνεται ο... βαθμός δυσκολίας του
 Ο Έλιγκας είναι μοναδικής σπουδαιότητας Η μοναδικότητά του έγκειται αφενός στους θαυμαστούς σχηματισμούς που δημιουργούνται από τις αλλεπάλληλες οριζόντιες στρώσεις του πλακώδους ασβεστόλιθου της περιοχής, αφετέρου στο γεγονός ότι μέσα στο φαράγγι σχηματίζεται ένας τεράστιος καταρράκτης 200 περίπου μέτρων, που σπάει σε έξι διαφορετικά σημεία - καταβάσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είναι 50 μέτρα! Ο Έλιγκας ουσιαστικά είναι ο καταράκτης. Αυτό υποδηλώνει, άλλωστε και το όνομά του: Έλιγκας στο κρητικό ιδίωμα σημαίνει καταρράκτης. Έχει πολύ νερό, ιδιαίτερα το χειμώνα και μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Το ρέμα ξεκινάει από ψηλά, από τις πήγες στην περιοχή 'Του Παπά τα Λαγκά, λίγο πριν την Κούπα, συναντάει την πλαγιά που έχει ανυψωθεί λόγω των τεκτονικών ρηγμάτων ως και 300 κάθετα μέτρα και δημιουργεί αυτό το μνημείο φυσικής ομορφιάς. Λίγο μετά την έξοδο του φαραγγιού συναντά τα νερά του ποταμού Μπαρίτη, κύριου παραπόταμου του Αναποδάρη ποταμού.  
Βρίσκεται στη δυτική πλάγια της κορυφής του βουνού Κούπα με υψόμετρο 1190 μέτρα, της οροσειράς Δίκτη, κοντά στο χωριό Μηλιαράδω στην Έμπαρο. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για την είσοδο ακολουθούμε το δρόμο από τη κεραία προς τη κορυφή για 1,5 χλμ και έπειτα παίρνουμε το χωματόδρομο προς τα δυτικά για 1,1 μέτρα. Αλλιώς, παίρνουμε το μονοπάτι που από το Μηλιαράδω οδηγεί στη βάση του καταρράκτη, από όπου οι πιο τολμηροί μπορούν να ξεκινήσουν την ανάβασή τους.
 
 Πηγές: skondinakis.blogspot.gr , www.cretanbeaches.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου