Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Κρητικές Συνταγές: Ξινόχοντρος !!!




Σπιτικός ξινόχοντρος και γαλόχοντρος - ο τραχανάς της κρήτης

Όλοι έχουμε δοκιμάσει αυτό το υπέροχο έδεσμα που φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα. Όμως ο κρητικός ξινόχοντρος ή αλλιώς τραχανάς είναι πραγματικά πεντανόστιμος. Δεν είναι καθόλου δύσκολος στην παρασκευή του και μπορεί να συνοδεύσει πάρα πολλές συνταγές, κρητικές και μη.
Επειδή, λοιπόν, είναι προτιμότερο να φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι τα προϊόντα που καταναλώνουμε –όσο αυτό είναι εφικτό- σας παραθέτω τη διαδικασία παρασκευής του κρητικού ξινόχοντρου και σε μερικές ημέρες θα επανέλθω με υπέροχες συνταγές που βασίζουν τη νοστιμιά τους σε αυτό το προϊόν.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
3 λίτρα φρέσκο γάλα , 1 κιλό σιτάρι αλεσμένο (όχι κονιορτοποιημένο) και  3 κουταλάκια αλάτι.
Η μόνη προετοιμασία που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει πριν από οτιδήποτε άλλο είναι να αφήσουμε το γάλα τρεις μέρες εκτός ψυγείου να ξινίσει. Πρέπει να το βάλουμε σε γυάλινο μπουκάλι και κάθε μέρα να το ανακατεύουμε ελαφρώς. Μετά από τρεις ημέρες δεν πρέπει να έχει «πιάσει» μούχλα, ούτε να έχει κοκκινήσει. Απλά, θα δείτε το γάλα και τον ορό του διαχωρισμένα.
Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μη μας "πιάσει". Ρίχνουμε μέσα το αλάτι και το αλεσμένο σιτάρι και το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και να ψηθεί. Εδώ, απαιτείται λίγη προσοχή παραπάνω, γιατί ενδέχεται να πετάγεται το μείγμα ή να μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αν χαμηλώσουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, τότε δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Αφού κρυώσει αρκετά, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και το απλώνουμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα ή σε καθαρές πετσέτες. Χρειάζεται αρκετές ημέρες για να ξεραθεί καλά στον ήλιο, προκειμένου να διατηρηθεί περισσότερο. Αναποδογυρίζουμε κάθε ημέρα τα κομμάτια και όταν πια είναι έτοιμος, τον αποθηκεύουμε σε καθαρά υφασμάτινα -κατά προτίμηση-  σακουλάκια. 
Οι παλιές, πάντως, νοικοκυρές λένε πως η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε ξινόχοντρο είναι το καλοκαίρι, γιατί η ζέστη και τα μελτέμια βοηθούν στη γρήγορη αποξήρανσή του. 
Καλή επιτυχία!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου