Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας ανακαλύφθηκε από τους Μινωίτες !!!

  

Για τους Μινωίτες έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά που πραγματικά έχουν προκαλέσει ανατροπές και συζητήσεις. Πλειάδα επιστημόνων ασχολείται με τους προγόνους μας, προσπαθώντας να εξηγήσουν τον πολιτισμό τους και την ιστορία τους. Και κάθε τόσο αναφύεται ένα καινούργιο ζήτημα που βασίζει την μία άποψη ή την άλλη σε ευρήματα και ανακαλύψεις ανά τον κόσμο, τα οποία αποδίδονται ή σχετίζονται με τους πρωτοπόρους Μινωίτες. Όπως για παράδειγμα ότι οι Μινωίτες είχαν περιπλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, ότι είχαν φτάσει  πρώτοι στην Αμερική, σαράντα αιώνες πριν από τον Κολόμβο, ότι εκμεταλεύονταν τα ορυχεία χαλκού της Αμερικής και της Βαλτικής, ότι είχαν περιπλεύσει όλη τη σημερινή Ευρώπη, ότι είχαν ανακαλύψει τη Γερμανία, ότι στο DNA των Ινδιάνων της Αμερικής υπάρχει το DNA των σύγχρονων Κρητών, ότι...ότι...(για όσους ενδιαφέρεστε ρίξτε μία ματιά στο http://www.tovima.gr/science/article/?aid=452189)
Από όλα αυτά δεν ξέρουμε ακόμα τι αληθεύει και τι όχι. Μένει να αποδειχθούν όλα αυτά επιστημονικά και τότε θα δούμε αν πρέπει να αλλάξει και η γνώση μας για τους Μινωίτες και τον κόσμο γενικότερα.
Εκείνο, όμως που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το παρακάτω άρθρο από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2012 που πληροφορεί για μία ανακάλυψη των Μινωιτών, που σίγουρα ανατρέπει όσα ξέραμε για τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας, δηλαδή το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, που επικαλείται τον Κρητικό ερευνητή αιγαιακών γραφών κ. Μηνά Τσικριτσή*, τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας τον είχαν ανακαλύψει οι Μινωίτες. Γιατί, σύμφωνα πάντα με τον ερευνητή, το μινωικό αντικείμενο, που είχε βρεθεί το 1898 στο Παλαίκαστρο Σητείας, προηγήθηκε του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κατά 1.400 χρόνια και είναι ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην Ιστορία και μάλιστα φορητός.
"Αναζητώντας μινωικά ευρήματα με αστρονομικές απεικονίσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, εντοπίσαμε μια λίθινη μήτρα από την περιοχή του Παλαίκαστρου Σητείας. Στην μήτρα αυτή είχαν αναφερθεί ο Στέφανος Ξανθουδίδης και ο Άρθουρ Έβανς, σημειώνοντας ότι τα ανάγλυφα σύμβολα που εμφανίζονται στην επιφάνεια της μήτρας συσχετίζονται με τον Ήλιο και τη Σελήνη", τονίζει ο κ. Τσικριτσής.

Όπως εξηγεί, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Κρητικός ερευνητής, αφού πρώτα αναλύθηκε η ανάγλυφη απεικόνιση του ακτινωτού δίσκου στο δεξιό μέρος της μήτρας αυτής, στη συνέχεια τεκμηριώθηκε η χρήση αυτού, ως μήτρα για την κατασκευή ενός μηχανισμού, που χρησίμευε ως αναλογικός υπολογιστής προσδιορισμού εκλείψεων. Ταυτόχρονα εξετάσθηκαν οι χρήσεις του μηχανισμού ως ηλιακό ρολόι και ως όργανο υπολογισμού γεωγραφικού πλάτους. 
 

"Η κατασκευή αυτή έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει την ώρα και το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου, αν χρησιμοποιήσουμε τα τρία εργαλεία, δύο βελόνες κι έναν διαβήτη, που υπάρχουν στην μήτρα πάνω από το δίσκο", τονίζει ο κ. Τσικριτσής και εξηγεί: "Ο ακτινωτός δίσκος έχει στην περιφέρεια 25 τριγωνικά σχήματα αν τα αριθμήσουμε ανά μισή ώρα και τοποθετήσουμε μία βελόνα κάθετα στο κεντρικό βαθούλωμα και προσανατολίσουμε τον κεντρικό σταυρό σε βορρά - νότο, τότε η σκιά της βελόνας δείχνει το σημείο του ακτινωτού δίσκου που αντιστοιχεί στην ώρα της παρατήρησης. Φαίνεται λοιπόν ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ημερήσιο ηλιακό ρολόι χειρός (12,5 ωρών). Από αυτή τη χρήση προκύπτει ότι η ώρα αντιστοιχεί σε περίπου 58 λεπτά, πολύ κοντά στην ώρα που χρησιμοποιείται σήμερα. Θεωρώντας ότι ένας τριγωνικός δείκτης (ακτινωτό τμήμα) αντιστοιχεί σε περίπου μισή ώρα, οι πέντε κουκίδες που υπάρχουν πάνω σε κάθε τριγωνικό δείκτη χωρίζουν αυτόν σε 5 μικρότερες μονάδες χρόνου, διάρκειας περίπου 6 σημερινών λεπτών".
 Μινωικός υπολογιστής!
Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι υπάρχει μεγάλη σύμπτωση της μήτρας Παλαικάστρου με τον μεγαλιθικό σχηματισμό του Στόουνχεντζ! Όπως εξηγεί ο κ. Τσικριτσής: "Την ιδέα μού την έβαλε ο γιος μου Δημήτρης, που σπουδάζει στην Αγγλία, ο οποίος παρατήρησε ότι η μήτρα έχει τον ίδιο αριθμό οπών (29 + 30 στον εσωτερικό κύκλο και 57 στον εξωτερικό) με αυτές του Στόουνχεντζ. Εκεί, υπάρχει ο λεγόμενος “Κύκλος Ζ” από 29 οπές και γύρω από αυτόν ο “Κύκλος Υ” με 30 οπές. O εξωτερικός τελικός κύκλος, που περιβάλλει όλο το Στόουνχεντζ, αποτελείται από 57 οπές και ονομάζεται Κύκλος Ομπρι (Aubrey Holes). Επίσης, στο κέντρο του “ναού” υπάρχουν 19 πέτρες (το λεγόμενο Πέταλο από Γαλαζόπετρες), αλλά το ίδιο πλήθος μικρών οπών υπάρχει σε δύο περιοχές του εσωτερικού σταυρού της μήτρας του Παλαικάστρου".


*Ο Μηνάς Τσικριτσής είναι καθηγητής Πληροφορικής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Μαθηματικά το 1980 και το 1996 έλαβε το Master στη Συστηματική Θεολογία από το Α.Π.Θ, ενώ το 2005 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα την ταυτότητα του έργου της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Η κύρια ερευνητική του δραστηριότητα είναι η ανάλυση περιεχομένου λέξεων. Το 1983 ξεκίνησε η συγγραφική του δραστηριότητα, ενώ το 2001 εκδόθηκε από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη η μελέτη του για τη μεταγραφή της Γραμμικής Α με τίτλο «Γραμμική Α-Συμβολή στην κατανόηση μιας αιγαιακής γραφής». Από το 1996 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει πλήθος μελέτες για τη μινωική γραφή, ενώ έχει μελετήσει και τη στατιστική σχέση της Γραμμικής Α με τα Κρητικά ιερογλυφικά σύμβολα. Στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Δίσκος της Φαιστού-Οδηγός στην αποκρυπτογράφησή του» που κυκλοφόρησε το 2006 και το οποίο συνοδεύεται από CD-Rom επεδίωξε να παρουσιάσει στους αναγνώστες την έρευνά του πάνω στο Δίσκο καθώς και να τους δώσει τη δυνατότητα να πειραματιστούν οι ίδιοι προσπαθώντας να τον αποκρυπτογραφήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου