Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Λίμνη Κουρνά: Η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης.


 
  Η λίμνη Κουρνά αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς κάθε επισκέπτη της Κρήτης. Αξίζει να επισκεφτείτε τη μοναδική φυσική λίμνη του νησιού, γιατί μεταξύ άλλων είναι και ένας από τους ωραιότερους φυσιολατρικούς προορισμούς.
Το μέγιστο μήκος της είναι 1080 μέτρα και το μέγιστο πλάτος της είναι 880 μέτρα. Καταλαμβάνει έκταση 579 στρέμματα με μέγιστο βάθος τα 22.5 μέτρα (3.5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Η περιοχή της λίμνης χαρακτηρίζεται από τους γεωλόγους ως "τεκτονικό ρήγμα που κατακλύζεται με νερό από την πηγή "Αμάτι" λόγω των νεογενών αποθέσεων που εξασφαλίζουν την στεγανότητα της".
Με απλά λόγια, φανταστείτε ένα μεγάλο κοίλωμα που τροφοδοτείται από την μία του πλευρά με νερό λόγω του πορώδους του εδάφους, ενώ από την απέναντι στεγανοποιείται λόγω της φύσης των πετρωμάτων. 
Η λίμνη αναφέρεται από τα αρχαία χρόνια με το όνομα Κορησία. Μάλιστα πιστεύεται ότι υπήρχε ιερό στις όχθες προς τιμήν της Κορησίας Αθηνάς. Στα αραβικά η λέξη Κουρνά σημαίνει λουτήρας και λίμνη.  Τα σκοτεινά νερά της λίμνης έκαναν εντύπωση σε όλους τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους, αφού θεωρούσαν τη λίμνη χωρίς πυθμένα (άπατη). Μάλιστα περιηγητές ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα αναφέρονταν με δέος για το εκτιμώμενο βάθος της λίμνης. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι το σκοτεινό χρώμα οφείλεται στα φύκια που διαβιούν στον πυθμένα της.

Λίμνη Κουρνά 

Αποτελεί σπουδαίο υγροβιότοπο που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. 
Σπάνια υδροχαρή φυτά και δέντρα, πολλά είδη πτηνών όπως νερόκοτες, πάπιες, ερωδιοί και κορμοράνοι συμπληρώνουν το φυσικό πλούτο της περιοχής. Επίσης, χέλια, νερόφιδα και το σπάνιο είδος μιας χελώνας με βούλες στο καβούκι της.   
Είναι ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωμα, για βαρκάδα στη λίμνη, για κολύμπι, αφού με την υποχώρηση των υδάτων, σχηματίζονται μικρές παραλίες με λευκή άμμο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο και τέλος για νόστιμα μεζεδάκια στις ταβέρνες.    
 
Η λίμνη φυσικά έχει τη δική της νεράιδα που εμφανίζεται τα φεγγαρόλουστα βράδια να χτενίζει τα μακριά μαλλιά της. Για τη νεράιδα του Κουρνά υπάρχουν δυο διαφορετικοί θρύλοι:
 Η νεράιδα ήταν η κόρη ενός χωρικού που κάθισε με τον πατέρα της κάποια στιγμή εκεί που βρίσκεται σήμερα η λίμνη. Ο πατέρας της που είχε μαγευτεί από την ομορφιά της, μπήκε σε πειρασμό και την πλησίασε με πονηρές διαθέσεις. Η κόρη τρομαγμένη φώναξε «Βούλα και Βουλολίμνα κι εγώ στοιχειό στην λίμνα!". Τα πνεύματα της λίμνης άκουσαν την τρομαγμένη κοπέλα, τη λυπήθηκαν και πραγματοποίησαν την ευχή της. Το έδαφος σείστηκε και βούλιαξε με τρομερό θόρυβο αφήνοντας στη θέση του κάμπου μια λίμνη, που στα σκοτεινά νερά της βρήκε καταφύγιο η άτυχη κοπέλα !!!
Ο δεύτερος θρύλος αναφέρει πως οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν και φέρονταν σαν να ήταν μακριά από το δρόμο του θεού. Ο Θεός θύμωσε και αποφάσισε να τους τιμωρήσει, όπως έκανε επίσης στα αμαρτωλά Σόδομα και Γόμορα. Προκάλεσε λοιπόν βροχές που κράτησαν πολλές ημέρες και έπνιξαν το χωριό και τους χωρικούς, δημιουργώντας μια λίμνη. Ο μόνος άνθρωπος που σώθηκε ήταν η κόρη του παπά, που εμφανίζεται ακόμα και σήμερα να κάθεται σε κάποιο βραχάκι στη λίμνη και να χτενίζει τα μαλλιά της. Η νεράιδα αυτή φροντίζει τις πάπιες και τα άλλα μικρά ζώα που ζουν στην περιοχή !!!
Βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους, περίπου 4χλμ από τη Γεωργιούπολη, στο νομό Χανίων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου