Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας



 



Η Αργυρούπολη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει χαρακτηριστεί "μέσης πολιτιστικής αξίας"  (κατηγορία ΙΙ), στο νομό Ρεθύμνης.  Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο οικισμό που το 2008 έλαβε βραβείο "καθαρότερου οργανωμένου παραδοσιακού οικισμού" από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης.
Το χωριό στέκεται εκεί όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη "Λάππα", της οποίας το όνομα κατά το Μεσαίωνα μετατράπηκε σε "Στίμπολις", από την έκφραση «στην πόλη». Αργότερα έμεινε γνωστό απλά ως "Πόλις",  ενώ το σημερινό του όνομα έλαβε κατά το 19ο αιώνα.
Το χωριό είναι γεμάτο από  ίχνη αρχαίου αλλά και νεότερου πολιτισμού. Μέσα, αλλά και γύρω από αυτό υπάρχουν ανασκαμμένα τμήματα της αρχαίας πόλης, ρωμαϊκά κατάλοιπα, ενετικά κτίσματα με υπέροχα θυρώματα και βυζαντινές εκκλησίες. Η περιοχή είναι φημισμένη για τις πηγές της Αγίας Δύναμης, ένα κατάφυτο μέρος με νερά που κυλούν από κάθε σημείο (φωτογραφία).  Εδώ μπορεί κανείς να ξαποστάσει σε μία από τις ταβέρνες που εξυπηρετούν τους εκατοντάδες τουρίστες.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται ένα μωσαϊκό της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ λίγο πιο πέρα από το χωριό μπορεί κανείς να επισκεφτεί μια αρχαία νεκρόπολη, καθώς και ένα δέντρο το οποίου η ηλικία είναι μερικών αιώνων. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης όμορφες πηγές νερού και παλαιοί μύλοι, που συμπληρώνουν ιδανικά το τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου