Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας




 φαλάσαρνα ,,

 
 Τα Φαλάσαρνα είναι το τελευταίο όμορφο τμήμα της Κρήτης προς τα δυτικά και  αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο φημισμένους προορισμούς στο νησί. Ουσιαστικά, πρόκειται για τέσσερις παραλίες συνολικού μήκους 3 χλμ, δυο μεγάλες που χωρίζονται από μερικούς αμμόλοφους, με την νοτιότερη ( Παχιά Άμμος), να είναι πιο μεγάλη σε μήκος και πιο πλατιά, ενώ νοτιότερα θα βρείτε ακόμα 2 παραλίες: μια παραλία με άμμο αλλά βράχια στο βυθό και την παραλία με τα βότσαλα δίπλα στο μικρό λιμανάκι.
Η μεγάλη παραλία στα Φαλάσαρνα έχει βραβευτεί σαν η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης και συμπεριλαμβάνεται πάντα μέσα στις δέκα καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Υπέροχη λευκή ψιλή άμμος, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά, οργάνωση και καθαριότητα είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της παραλίας. Μοναδικό μειονέκτημα της ότι είναι εκτεθειμένη στους βόρειους και δυτικούς ανέμους, οπότε συχνά θα συναντήσετε μεγάλα κύματα. Ωστόσο αυτό είναι που την κάνει δημοφιλή σε όσους αρέσει το windsurfing.
Αν βρεθείτε εκεί, μη βιαστείτε να φύγετε,  γιατί θα χάσετε το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα της Κρήτης. Και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που την κάνει εξαιρετικά δημοφιλή. Ωστόσο, όσο κόσμο και αν συναντήσετε, ποτέ δε θα νιώσετε  άβολα λόγω πολυκοσμίας, διότι η παραλία είναι τόσο πλατιά, που θα αισθάνεστε πάντα άνετα.
Τα Φαλάσαρνα είναι ιδανικά για όσους θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα ήσυχο μέρος με όμορφες παραλίες και δυνατότητες για πολλές εκδρομές. Απέχουν 59 χλμ από τα Χανιά και μπορείτε να προσεγγίσετε την περιοχή από την εθνική οδό από Χανιά προς Κίσσαμο (Καστέλι). Αφού διασχίσετε την Κίσσαμο θα συνεχίσετε προς Πλάτανο και από εκεί θα ακολουθήσετε τις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν στα Φαλάσαρνα.
Από το 1995 η νεολαία του γειτονικού χωριού Πλάτανος διοργανώνει στα Φαλάσαρνα ένα μεγάλο πάρτυ το πρώτο ή το δεύτερο Σάββατο του Αυγούστου με πολύ κέφι και διασκέδαση ως το πρωι.  
Η αρχαία Φαλάσαρνα, Φαλάσαρναερείπια της οποίας θα δείτε κατηφορίζοντας την περιοχή, χτίστηκε κατά τους ιστορικούς χρόνους, το όνομά της όμως είναι προϊστορικό και το πήρε από τη νύμφη Φαλασάρνη.  Ήταν ισχυρή πόλη με απόρθητο φρούριό, λιμάνι και  πλούσιο κάμπο στην ενδοχώρα.  Περιβάλλονταν με τείχη και συνδεόταν με τη θάλασσα με διώρυγα. Σήμερα το λιμάνι και η διώρυγα είναι  καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αφού η παραλία έχει ανυψωθεί σχεδόν κατά 5 μέτρα, γεγονός που οφείλεται σε τεκτονικά σεισμικά φαινόμενα.    Στην περιοχή της αρχαίας Φαλάσαρνας σώζεται ακόμα ένας πέτρινος θρόνος, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Στον ίδιο χώρο σώζονται επίσης λαξευτοί τάφοι και λείψανα του ναού του Απόλλωνα και της Δίκτυννας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου