Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η φωτογραφία της ημέρας


Το Φαράγγι του Καβουσίου, αν και έχει μήκος μόλις 4 χλμ., είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια του νομού Ηρακλείου. Ξεκινάει λίγο πιο κάτω από το ξωκλήσι της Αγ. Κυριακής, όπου βρίσκεται και μια αρκετά μεγάλη πεδιάδα που συλλέγει νερό από τους πρόποδες του όρους Δίκτη και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Κερατόκαμπος. Το φαράγγι αυτό είναι ιδανικό αν θέλετε να κάνετε canyoning, που σημαίνει διέλευση πολύ στενού φαραγγιού, ακολουθώντας την κοίτη του, καταρρίχηση με σχοινιά αλλά και κολύμπι στα νερά του φαραγγιού.
Το ξεκίνημα είναι ομαλό με σχοινιά και περισσότερο περπάτημα, εκτός από το τελευταίο κομμάτι του όπου αλλάζει η μορφή του και μπαίνουμε σε ένα πολύ στενό πέρασμα με ψηλά τοιχώματα. (υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου 170μ.). Έχει νερό το χειμώνα και μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ενώ η ροή του σταματάει στα μέσα ή τέλη της άνοιξης.

Το σύνολο των καταβάσεων είναι 15 και όχι ιδιαίτερης δυσκολίας, και για να το διασχίσει κανείς χρειάζεται συνολικά 5 με 6 ώρες. Το ύψος του μέγιστου καταρράκτη είναι 27 μέτρα. Το τελευταίο μέρος του φαραγγιού είναι το πιο ενδιαφέρον και προσεγγίζεται πολύ εύκολα από τον Κερατόκαμπο.
Ενδιαφέρον προκαλούν τα σημάδια της στάθμης του νερού στα τοιχώματα που δείχνουν ότι το νερό κατά καιρούς είναι τόσο πολύ που κυριολεκτικά πλημμυρίζει το φαράγγι κάνοντας το περιπατητικό τμήμα ελάχιστο. Το φαράγγι δημιουργήθηκε εξαιτίας της διαβρωτικής δράσης του νερού και της δράσης τριών ρηγμάτων, ενός στην αρχή, ενός στο τέλος του, τα οποία το τέμνουν κάθετα και ενός κατά μήκος της ανατολικής του πλευράς. Το ρήγμα που βρίσκεται στην αρχή του Καβουσίου τέμνει και το φαράγγι που βρίσκεται 1χλμ. δυτικότερα, την Πορτέλα, ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Κρήτης.Η πεζοπορία στο Καβούσι προτείνεται το καλοκαίρι, όταν δεν έχει νερό που να περιορίζει το μονοπάτι. Επίσης, αξίζει να συνδυαστεί με μια βουτιά στον διπλανό Κερατόκαμπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου