Μία πανέμορφη συλλογή από χειροποίητους χάρτες της Κρήτης που χρονολογούνται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους παρουσιάζονται σήμερα. Αποτελούν εξαίρετο δείγμα της
δουλειάς διάσημων αλλά και άγνωστων χαρτογράφων και καλλιτεχνών των
περασμένων αιώνων, που προσπάθησαν με τα πενιχρά τεχνολογικά μέσα που
διέθεταν να απεικονίσουν με "ακρίβεια" το νησί της Κρήτης. Άλλωστε, η
σπουδαία γεωγραφική του θέση και η πλούσια ιστορία του πάντα αποτελούσαν
σημαντικό λόγο ειρηνικής ή και βίαιης "γνωριμίας" με το νησί.
Οι χάρτες που παρουσιάζονται λοιπόν αλλά και αρκετοί άλλοι φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Old_maps_of_Crete?uselang=el,
ενώ την επιμέλεια της μετάφρασης και παρουσίασης ανέλαβα προσωπικά. Για λόγους ποικιλομορφίας δεν ακολουθείται χρονολογική σειρά στην παρουσίαση.
Ένας πανέμορφος, σπάνιος, χειροποίητος χάρτης του 1584 από τον Abraham Ortelius. Απεικονίζει την Κρήτη και άλλα δέκα ελληνικά νησιά: Λέσβο, Κύθηρα, Κάρπαθο, Νάξο, Σαντορίνη, Μήλο, Λήμνο, Εύβοια, Ρόδο και Χίο.
Πηγή: Geographicus Rare Antique Maps
Κρήτη - Ηράκλειο, χάρτης και γενική άποψη της πόλης, από τον Lotter Conrad Tobias (1717-1777) Augsburg. Πηγή: www.saxonia.com/galerie/001876.htm | |||
Αυτός ο ζωγραφισμένος στο χέρι χάρτης είναι μία εγχάρακτη πλάκα χαλκού που χρονολογείται το 1850, από τον θρυλικό αμερικάνο χαρτογράφο Samuel Augustus Mitchell (1792–1868), τον πρεσβύτερο. Απεικονίζει το νοτιότερο ηπειρωτικό και νησιωτικό τμήμα της Ελλάδας, ενώ στον ένθετο χάρτη φαίνεται η Κρήτη. Ο χάρτης δείχνει τόσο πολιτικά όσο και γεωμορφολογικά στοιχεία.
Πηγή: Geographicus Rare Antique Maps
Το βιλαέτι της Κρήτης από τον Memalik-i Mahruse-i Şahaneye Mahsus Mukemmel ve Mufassal Atlas (1907).
Πηγή: www.bura.org.tr/haberler/haberoku.asp?hid=576
Ιστορικός χάρτης της Κρήτης Isle et Royaume de Candie, Παρίσι 1719
Πηγή: http://newbibliophile.ammonet-services.com/antiquemap/only/caburden/book/picture;jsessionid=1A1A20632EE8F54663E779423B07A7D4?id=792&dealerId=1010
Εθνικός χάρτης της Κρήτης του 1861, από τον Guillaume Lejean (1828–1871).
Πηγή: Balkans-ethnic (1861).jpg
Ενετικός χάρτης της Κρήτης που ξεχωρίζει για την απεικόνιση των μικρότερων νησιών γύρω από αυτήν. (δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσω περισσότερα στοιχεία)
Χάρτης του 1575 με μελάνι, χρώματα και χρυσές λεπτομέρειες σε περγαμηνή από τον Ιταλό Doge Alvise Mocenigo I (1507-1577).
Πηγή: Walters Art Museum
Χάρτης του 1664 που απεικονίζει τα Χανιά από τον Jan Peeters.
α.
β.
γ.
Τριπλή σύνθεση ενός χάρτη της Μεσογείου του 1785 με τις παρακείμενες περιοχές και τα πελάγη σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Από τον William Faden, βασιλικό γεωγράφο.
Πηγή: www.davidrumsey.com
Χάρτης της Κρήτης του 1541, από άγνωστο δημιουργό.
Πηγή: http://www.wkistler.de/more2/gallery_c8.html
Η Κρήτη στο Kitab-ı Bahriye (Βιβλίο Πλοήγησης) του Piri Reis, διάσημου Οθωμανού ναυτικού, ναύαρχου και συγγραφέα μιας λεπτομερειακής μελέτης για τη Μεσόγειο με τον τίτλο Κιτάμπ Μπαχρίγιε.
Πηγή: en.wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου