Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και πρέπει να βεβαιωθείτε όλοι ότι γνωρίζετε τα πατροπαράδοτα έθιμα για να υποδεχτείτε με το δεξί τον καινούργιο χρόνο! Το "ποδαρικό" φροντίστε να είναι καλό. Αν έχετε τη δυνατότητα βάλτε ένα μικρό παιδί να σας το κάνει. Ειδάλλως, αρκεστείτε στο δικό σας πόδι, μόνο που φροντίστε να είναι "αισιόδοξο".
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και σύμφωνα πάντα με τους "ειδικούς" της Πρωτοχρονιάς, ο καινούργιος χρόνος θα είναι καλύτερος από τον παλιό.
- Μόλις αλλάξει ο χρόνος βάλτε κάποιον που αγαπάτε πολύ να σας κάνει το ποδαρικό. Το ποδαρικό, που είναι ένα από τα πιο παλιά έθιμα του νησιού μας, γίνεται πάντα με το δεξί και συνοδεύεται από το σπάσιμο ενός ροδιού, ένα έθιμο που λέγεται ότι κρατά τις ρίζες του στην Πελοπόννησο. Τα παλαιότερα χρόνια, για την αποφυγή «παρατράγουδων», το ποδαρικό το έκανε πάντα ο νοικοκύρης του σπιτιού ή μέλη της ίδιας οικογένειας, συνήθως ο πρωτότοκος, αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Έβγαινε από το σπίτι, πριν αλλάξει ο χρόνος κι έμπαινε μέσα αμέσως μετά την αλλαγή, εκφράζοντας τις καλύτερες ευχές για ευημερία, υγεία, και καλοτυχία.
- Σπάστε ένα ρόδι μέσα στο σπίτι σας χτυπώντας το με δύναμη στο έδαφος. Έτσι, θα γεμίσει το σπίτι από τους σπόρους της αφθονίας και της καλοτυχίας. Σύμβολο γονιμότητας και τύχης. Δεν πειράζει που θα μαζεύετε σπόρους για αρκετό διάστημα μετά τις γιορτές...
- Αν σας βρίσκετε εύκαιρο, βάλτε στο σπίτι σας ένα πέταλο αλόγου με επτά κατά προτίμηση τρύπες. Θεωρείται ότι φέρνει και αυτό τύχη και προσκαλεί την ευτυχία στο σπίτι. Προφυλάσσει από την κακή ενέργεια ενώ πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα με το άνοιγμα προς τα επάνω. Τυχερό μάλιστα θεωρείται αν βρείτε πέταλο -κατά τύχη- που να έχει 7 τρύπες (4+3).
- Ανοίξτε τα παράθυρα του σπιτιού σας αψηφώντας για λίγο το κρύο, για να «φύγει» ο κακός ο χρόνος και να μπει ο καινούριος. Μην περιμένετε να τον δείτε να φεύγει. Το σίγουρο είναι ότι θα δείτε το νέο να έρχεται...
- Ανοίξτε και τις βρύσες του σπιτιού, για να "ρέει" αφθονία. Εναλλακτικά και επειδή το νερό είναι πολύτιμο στείλτε τον άντρα του σπιτιού να πάει να φέρει νερό σε ένα σταμνί και μια πέτρα. Με το νερό να ραντίσει το εξωτερικό και εσωτερικό του σπιτιού λέγοντας: «Όπως τρέχει τούτο το νερό έτσι να τρέχουν και τα καλά στο σπίτι μου». Την πέτρα να τη βάλει κάτω από το κρεβάτι λέγοντας: «Όπως είναι γερή τούτη η πέτρα έτσι να είναι γερό και το σπίτι μου».
- Πετάξτε χρήματα μέσα στο σπίτι- μην ανησυχείτε...θα τα μαζέψετε μετά, για να μπουν πλούτη στο σπιτικό σας.
- Βάλτε μέσα στο σπίτι σας μία μεγάλη φρεσκοκομμένη αγριοκρεμμύδα ή ασκελετούρα, όπως είναι περισσότερο γνωστή στο νησί μας. Οι προληπτικοί στην Κρήτη πιστεύουν ιδιαίτερα ότι το άγριο ογκώδες κρεμμύδι προλαμβάνει «τις κακές γλώσσες» μην μπουν στο σπίτι και το κυριότερο δίνει μακροζωία.
- Αν δε σας βρίσκεται αγριοκρεμμύδα, πάρτε πέτρες από έξω, κρατήστε τις μέσα στο σπίτι για οκτώ ημέρες και μετά ρίξτε τις πίσω εκεί που τις βρήκατε. Το έθιμο είναι παλιό και γινόταν ως εξής: Κάθε πρωί Πρωτοχρονιάς, χαράματα και μόλις χτυπούσε η πρώτη καμπάνα της εκκλησίας, όλοι μικροί - μεγάλοι σηκώνονταν, έκαναν τρεις φορές το σταυρό τους και αμίλητοι έβαζαν τα γιορτινά τους ρούχα, έκαναν το σταυρό τους 3 φορές, έβγαιναν έξω απο το σπίτι, έπαιρναν από μια πέτρα ο καθένας τους -όσο μεγαλύτερη μπορούσε- και την τοποθετούσαν μέσα στο σπίτι. Έπειτα, κάθονταν πάνω στην πέτρα και έλεγαν την παρακάτω φράση : "Κλού -Κλού στα ορνίθια μας/ καλοχρονιά στα σπίτια μας/ μπε-μπε στα πρόβατά μας και υγεία στα παιδιά μας/ όσο βάρος έχει η πέτρα τούτη/ τόσο χρυσάφι και ασήμι να μπεί στα σπίτια μας.
- Κόψτε τη βασιλόπιτα και μοιράστε σε όλους τους αγαπημένους, ακόμα και αν λείπουν μακριά σας. Πρώτο κομμάτι του Χριστού, μετά του σπιτιού, κι ύστερα των υπολοίπων. Σ' όποιου το κομμάτι βρεθεί το νόμισμα, εκείνος θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς!
- Δώστε Καλή Χέρα στα παιδιά που θα βρίσκονται κοντά σας. Ένα χρηματικό ποσό, δηλαδή, που συμβολίζει την αφθονία που εσείς θα λάβετε όλη τη χρονιά. Μερικές δεκαετίες παλιότερα, η «καλή χέρα» ήταν το μόνο δώρο που έπαιρναν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά και σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά ένα κέρασμα.
- Παίξτε χαρτιά στο σπίτι περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Προσοχή: Τα ποσά να είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους.
- Φάτε και πιείτε -χωρίς ενδοιασμούς για τις θερμίδες. Έτσι και αλλιώς όλοι παραπονούμαστε μετά τις γιορτές για μερικά κιλάκια παραπάνω που πήραμε και υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι θα κάνουμε δίαιτα. Το στρωμένο τραπέζι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συμβολίζει την αφθονία και την καλοπέραση.
- Γελάστε με την ψυχή σας. Διώξτε μακριά το άγχος και τη στενοχώρια και εκτιμήστε αυτά που έχετε. Γιατί μόνο τότε θα αποκτήσετε και αυτά που επιθυμείτε.
Καλή Χρονιά σε όλους μας!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου