Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Δέκα Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι στο Σικάγο


Οι δρομείς του Ελληνα γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στην είσοδο της πόλης του Σικάγου
Οι δρομείς του Έλληνα γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στην είσοδο της πόλης του Σικάγου


Πρόκειται για ένα πανέμορφο, όπως διαπιστώνετε και εσείς, γλυπτό του Έλληνα γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, συνταξιούχου - σήμερα - καθηγητή γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το έργο του κοσμεί την είσοδο της πόλης, έπειτα από το διεθνή διαγωνισμό 'Chicago Sisters International Program', που προκηρύχθηκε από την ελληνική κοινότητα του Σικάγου με τη συμμετοχή 100 και πλέον καλλιτεχνών.
Είναι  από ανοξείδωτο υλικό, ζυγίζει 50 τόνους και  έχει επτά μέτρα ύψος επί δεκατέσσερα μήκος και είναι τοποθετημένο κοντά στο αεροδρόμιο στο Σικάγο. Το ίδιο έργο σε μικρότερη κλίμακα βρίσκεται μέσα στο αεροδρόμιο.
Ο γλύπτης προσπάθησε μέσα από το έργο αυτό να εκφράσει "τη μετανάστευση,  τη μετακίνηση των λαών, που γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Είτε για να βρουν την τύχη τους, είτε γιατί είναι φτωχοί, οι δικοί μας μετακινούνται από τους αρχαίους χρόνους. Αυτό έκαναν οι Ερετριείς, οι Σπαρτιάτες , οι Κορίνθιοι... Και αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ίσως μάλιστα στο μέλλον να είναι πιο δραματικά τα πράγματα» σχολιάζει ο κ. Παπαγιάννης μιλώντας για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Και συνεχίζει: «Πρόκειται για δρομείς-αθλητές. Ουσιαστικά είναι πέντε θετικοί και πέντε αρνητικοί, που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους». «Μοιάζει σαν οι πέντε μαραθωνοδρόμοι να βγαίνουν από τους άλλους πέντε» εξηγεί ο γλύπτης..
Σήμερα,  ο κ. Παπαγιάννης εκθέτει 300 γλυπτά του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που φέρει το όνομά του, στο χωριό Ελληνικό (πρώην Λοζέτσι, 18 χλμ. έξω από τα Γιάννενα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου