Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Νικόλαος Γύζης: Ο ζωγράφος της ζωής !

Γύζης Νικόλαος
(1842 Σκλαβοχώρι Τήνου - 1901 Μόναχο)


 
Μικρό Κορίτσι


Η αποστήθιση

Αγόρι με κεράσια
Αρχείο:Gysis Nikolaos Pastryman.jpg
Ζαχαροπλάστης

Τα αρραβωνιάσματα
Το κρυφό Σχολειό
Λουλούδια
Αρχείο:Gysis Nikolaos Girl playing.jpg
Κοριτσάκι που παίζει
Αρχείο:Gysis 002.jpg
Ο κουρέας
Αρχείο:Nikolas Gysis The Spider.jpg
Αράχνη


Ο Νικόλαος Γύζης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού του ύστερου 19ου αι., του συντηρητικού εικαστικού κινήματος που είναι γνωστό ως "Σχολή του Μονάχου", τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετείχε και βραβεύτηκε σε πάρα πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές εκθέσεις, από το 1870 έως το 1900. Μάλιστα, μετά τον θάνατό του, το 1901τιμήθηκε με έκθεση έργων του στην 8η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση του Γκλασπαλάστ (Glaspalast).
Σπουδαστής στην Ακαδημία του Μονάχου, ενστερνίσθηκε όλες τις αρχές των γερμανών δασκάλων του φτιάχνοντας έργα σπάνιας επιδεξιότητας μέσα στα όρια του ιστορικού ρεαλισμού και της ηθογραφίας. Με τα έργα του — ειδικά αυτά της νεότητάς του — έλαβε τον χαρακτηρισμό «γερμανικότερος των Γερμανών» και επαινέθηκε από τους τεχνοκριτικούς και τον Τύπο της εποχής.
Κυρίαρχη μορφή της "Σχολής του Μονάχου", ο Γύζης επηρέασε την πορεία της ελληνικής τέχνης με το ζωγραφικό του έργο, ενώ σημαντική είναι η θέση του και στη γερμανική ιστορία της τέχνης του 19ου αιώνα. Στις ηθογραφίες του κατόρθωσε να υπερβεί το επίπεδο της απλής διήγησης, ενώ το διαμέτρημά του αναδεικνύεται στο ιδεαλιστικό, αλληγορικό και θρησκευτικό του έργο, τομείς στους οποίους συμβάδισε με τις αναζητήσεις του πρωτοποριακού κινήματος Jugendstil.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου